Проф. Евгений Дайнов: Всички основни играчи вече са се договорили и никой от тях не иска да клати лодката

Евгени Дайнов

Снимка: Център за изследване на демокрацията

Проф. Евгений Дайнов, преподавател в Нов български университет, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Проф. Дайнов, показва ли кампанията модели на политическото поведение след изборите? 
Евгений Дайнов: Първо, тази тишина, която е. Това е най-тихата кампания, която сме виждали. Тази тишина показва, че всички са се примирили, че един от тях, а именно ГЕРБ ще вземе най-много гласове и повечето участници, цялото им усилие отива да се договарят по между си и с ГЕРБ, а не да търсят кой знае колко усилено нашата подкрепа на гражданите, което обяснява тази вяла, както я нарече един наш колега журналист, германски, онзи ден говорих с него, невидима кампания я нарече. 
Водещ: Какво се крие зад невидимата кампания? Какво се крие зад договорките? 
Евгений Дайнов: Договорки.
Водещ: Да, договорки за какво?
Евгений Дайнов: Договорките са очевидни за всеки нормален човек, особено за всеки нормален професор по политология. Има очевидна договорка между ГЕРБ и ДПС, за така, срамежлива подкрепа от страна на ДПС на някакво управление начело с ГЕРБ. Не напразно бяха тези намеци на Лютви Местан. Не намеци, а направо си бяха декларации, че 300 дни, тоест една работна година ще има подкрепата всяко следващо правителство, а всички са убедени, че всяко следващо правителство ще бъде начело с ГЕРБ. Това се крие. Мисля, че БСП са в изключително катастрофална кампания, за първи път виждам такова нещо. Те, хем очевидно се договарят, по-неуспешно от ДПС, хем няма какво да кажат на публиката, освен най-базовите си инстинктивни привързаности към 9-ти септември и братската дружба с великия Съветски съюз, което им гарантира много малък и спадащ резултат. Това се вижда и от изследванията. Колкото по- напредва във времето кампанията, толкова по-намалява резултата на БСП, което е признак за катастрофална кампания, но може би пък тази катастрофална кампания е признак, че БСП излиза от политическата сцена като голяма партия. Ако наистина се е затворила в спомени за 9-ти септември и братския Съветски съюз, това е партия със 7-8% подкрепа и не повече перспектива.
Водещ: Реформаторският блок?
Евгений Дайнов: Реформаторският блок е надеждата на всички хора, които искат някаква нормалност. Надеждата да се разбие картела, защото картелът включва всички големи партии.
Водещ: А смятате ли че политическото му поведение дава насока за такива надежди? 
Евгений Дайнов: Тя надеждата си е посята още миналата година, когато се роди РБ. Нямам представа каква насока дава РБ в момента. Ту ще управлява с ГЕРБ, ту няма да управлява. 
Водещ: Ту ще правят конгрес, ту няма да правят. 
Евгений Дайнов: Да, това беше изключително неприятна „седесарщина“ в най-лошия смисъл на думата „седесарщина“, тоест да си мерим кой е по-десен, кой е по-процедурен, кой е по-демократичен, това можеха да не си го лепнат. Те можеха много други неща да не си лепват. Тук според мен важното за РБ е да влязат в парламента, първо. Второ, да не им се разпадне веднага парламентарната група и всеки да хване на някъде и трето да не влизат в управлението, щом са казали „А“, че са срещу мафията, картела и олигархията, която включва ГЕРБ, трябва да кажат и „Б“. Няма да управляваме с мафията, олигархията и картела, който включва ГЕРБ, ще заякнем като политическа алтернатива на всички останали. Това би било политически печелившото поведение. Дали искат да имат печелившо поведение, аз нямам представа. 
Водещ: Патриотичният блок и АБВ на Георги Първанов хранят също очаквания за парламентарно присъствие. 
Евгений Дайнов: АБВ на Георги Първанов е жалка отломка от мащабната му идея да направи такова национално движение преди години, такъв отечествен фронт в който БСП да бъде една малка съставка. Виждаме сега, че това не се състоя, не стана и председател на БСП и мъничък отломък от някогашната му мечта е това АБВ. То мисля, че се бори за тези 8-9%, които в перспектива ще има и БСП като про-руска и про-съветска партия. А, този Патриотичен фронт е много интересно нещо, нямам представа какви ще ги вършат и до колко са ксенофоби и опасни, както „Атака“ и другите. Но има един голям плюс при този патриотичен блок. Като че ли те са единствените български националисти, определящи се сами като такива, които не играят по свирката на Кремъл. Което би било добре, ако такова формирование се появи в парламента. Формирование, което действа патриотично, а не руско-патриотично, както бяха досегашните обявяващи себе си като националисти.
Водещ: Проф. Дайнов, вие говорите за някаква подкрепа на ДПС спрямо ГЕРБ, но от ГЕРБ категорично отказват бъдещи коалиции с ДПС. Тогава какви варианти на парламентарни конструкции ни очакват? 
Евгений Дайнов: Както „Атака“ крепеше правителството на Орешарски, уж не в коалиция. Така и ДПС спрямо ГЕРБ. Това е проигран вече вариант. Срамежлива подкрепа. Недекларирана. 
Водещ: Това не е ли рисковано и за двете страни? Както видяхме вече ДПС винаги може да се дръпне, а пък ГЕРБ до колко може да разчита и до колко са склонни да им играят по свирката? Те не са показали такъв тип поведение. Тогава?
Евгений Дайнов: Ние знаем, че ДПС изяжда всички партии, с които се коалира. СДС, БСП, „Царистите“. Ако ГЕРБ иска да бъдат и те изядени – да заповядат. Самото ДПС няма такива рискове за него в такива коалиции. От всяка такава коалиция ДПС излиза по-силно. 
Водещ: Г-н Бареков, него не споменахме сякаш до тук? 
Евгений Дайнов: А, трябва ли? Бареков е всеядният популист, какъвто беше Яне Янев. Може да влезе, може да не влезе. Говори абсолютно всичко, което евентуално мисли, че може да се хареса на хората. Нишата, може би е празна и достатъчно голяма, за да го вкара в парламента, но виждали сме такива. РЗС беше такова нещо. 
Водещ: Дали така ще премине тихичко до края на самите избори или няма да ни гръмне поредна афера, току в навечерието, както стана преди с Костинброд?
Евгений Дайнов: И преди, но и на по-предишната кампания имаше бомба, когато Ахмет Доган каза една седмица преди деня на изборите, че той раздава порциите. Така че има традиция на бомби, които гърмят в края на кампанията, но не мисля, че сега има условия за бомба. Аз мисля, че всички основни играчи вече са се договорили и никой от тях не би искал да клати лодката, така да се каже. 
Цоня СЪБЧЕВА/www.focus-news.net/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене