ББР предоставя 60 млн. лева по кредитна програма в подкрепа на туризма

Българската банка за развитие ще възстанови имиджа си на кредитна институция за малкия и среден бизнес. Програмата в подкрепа на туризма, която ще финансира хотелиери и ресторантьори с 60 млн. лв. е само първият пример в тази посока, съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и ББР.

Парите, които ББР предоставя, са насочени към микро, малките и средни предприятия, хотелиерския и ресторантьорския бранш. Така ще се компенсира липсата на кредитна подкрепа от търговските банки, които са предпазливи при финансирането на туризма, защото секторът е най-силно пострадалият от кризата, коментира министър Христо Проданов и посочи целта на програмата:

„За подобряване на ликвидността на представителите на туристическия сектор така, че те да са по-конкурентоспособни и да работят по-спокойно“.

Предимството на новата програма е, че осигурява финансиране и на фирми с просрочени задължения като бъдат рефинансирани техните стари кредити, а министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подчерта:

„Помните историите от близкото лято и състоянието, в което намерихме банката тогава, за съжаление работеща не в съответствие със закона за ББР, обслужваща големи фирми вместо малки, средни предприятия. Днес започваме новата година с ярък пример затова каква ще бъде ББР от тук нататък. В нейната стратегия ясно е заложена подкрепа за малкия и средния бизнес у нас, за стартиращи компании, за компании в затруднено положение“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене