Завеждащият филиала за спешна помощ в Симитли М. Савева: Преди 10 г. обслужвахме по една катастрофа за месец, сега – 10

Без имеЗавеждащата филиала за спешна помощ в Симитли Мария Савева е сред воя на сирените повече от 38 години. Тя е сред доайените на спешната помощ в Пиринско, оказва първа помощ на пострадали при катастрофи и аварии от 1976 година и неизменно остава на тази тежка и отговорна работа. Медиците от този филиал обслужват натоварените пътни артерии с международен трафик на движение, едната е пътят за Банско, а другата – главният път Е-79 за ГКПП – Кулата. Сред обслужените от Мария Савева пациенти са пострадалите в мина „Ораново“ през 2007 година, когато огнено кълбо помете 22-ма миньори, тежката катастрофа в прохода Предел през същата година и стотици други инциденти. През този месец тя бе сред първите пристигнали в Кривия тунел в Кресненското дефиле, където в тежка катастрофа пострада 18-годишен младеж. 
Разговаряме със спешния медик за наблюденията й върху травматизма преди 10 години и сега. 
– Г-жо Савева, има ли разлика в пътните инциденти през годините?
– Разбира се, и тя е огромна. Преди 10 години обслужвахме по една катастрофа месечно, имало е регистирани и други леки пътни инциденти, които са били без тежко пострадали, само с материални щети. Сега обаче само за месец заедно с колегите от областта обслужваме по 10-ина пътни инцидента. Прави впечатление, че допреди 5-6 години често ставаха катастрофи в прохода Предел, но след извършените ремонтни дейности пътят стана удобен за пътуване, сега по-чести са катастрофите в Кресненското дефиле. Преди 5 години имаше изнесени екипи на Спешна помощ на главния път с решение на здравното министерство, идеята бе за по-бърза реакция и оказване на първа помощ при инциденти, но това решение отпадна. Пътят през Креснеското дефиле е натоварен и по-тесен, има шофьори, които не са запознати с терена. 
– Какви според Вас са останалите причини за зачестилите катастрофи?
– Може би хората станаха по-натоварени и вниманието им не е съсредоточено върху пътната обстановка. Стресът и ежедневното напрежение оказват влияние. Прави впечатление, че често катастрофите са предизвикани от млади и неопитни водачи. Шофьорските курсове сега са по-кратки и по-лесно се взима книжка. Зад волана сядат и водачи, които са употребили алкохол, и не на последно място са високата скорост и завишеният брой превозни средства, всички виждаме какво става на пътя.
Надяваме се след пускането на АМ „Струма“ интензивният трафик да намалее и да спрат тежките пътни инциденти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене