По 100 лв. на фиданка ще струват японските вишни в Благоевград

2022 година започна с добри новини за базара за дрехи с кауза на младата благоевградчанка Виктория Андонова. Идеята на базарчето е да бъдат закупени японски розови вишни и да се създаде красив кът за почивка и снимки, който да привлича туристи и да бъде сред предпочитаните места за отдих на благоевградчани.

Организаторите направиха няколко важни съобщения за развитието на идеята. Първо от Общината е потвърден терена за дръвчетата – този срещу въжения мост на алея „Бачиново“ от страната на заведение „Рай“.

Потвърден е и проектът за парка от вишни, като подготовката на терена и почвата ще бъдат поети от Общината. Очаква се средата на февруари проектът да е разписан черно на бяло, а с изготвянето му ще се заеме ландшафт-архитектът на града.

Определената целева бройка е от 80 до 100 фиданки. Това е максимумът от дръвчета, който би могъл да се заеме на свободната площта. Цената на едното от тях е около 90 лв. От базара до този момент са събрани 2 512лв., очаква се още около 1000 лв. да бъдат дарени и от сдружението, което беше създадено за всички будни благоевградчани с кауза.

До крайната цел остават още поне около 4 000 лв. и за това освен базарчето, което ще продължи дейност, организаторите ще разширят кампанията и с други дейности.

Ще бъде предоставена възможност и на всеки дарител да закупи дръвче, което да кръсти сам. Всеки, който желае да закупи фиданка на свое име, трябва да дари 100 лв. по банковата сметка на сдружението, от които 90 лв. за фиданката и 10 лв. за камъче с надпис. Надписът ще съдържа името на дарителя и името на дървото (например „Надежда“, „Благодарност“, „Любов“ и т.н., идеята е името на дръвчето да е вид добродетел, ценност, нещо, което да зарежда хората.) Всеки, който желае да закупи свое дръвче трябва да напише следното в основанието на превода: „Дарявам фиданката… (желано име за дръвчето).. от името на: собствените имена“.

Сметка:
Получател: Сдружение Кауза Благоевград
IBAN: BG82FINV91501217585427

Засаждането ще се случи най-рано средата на март, след подготовката на терена. А всеки желаещ, може да помогне и със засаждането.

Първият базар за 2022 ще бъде на 15.01.2022., както до сега, в сградата на стария монопол на ул. „Петко Д. Петков“ 12

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене