Осветлението на православния кръст „Памет и вяра“ над Благоевград се разпадна!

И тази седмица в рубриката „Грозни гледки“, ще ви покажа заобикалящите ни неща от ежедневието. Много от вас виждат тези грозни гледки, други не им обръщат внимание, аз ще ги показвам и ще очаквам някаква реакция.

Първата седмица от Новата 2022 година започваме с осветлението на кръста. LED осветление, което прави видим от километри символа на вярата на благоевградчани се разпада.

Това което аз знам е, че благотворителния принос  на фирма ЕЛТРОН ООД е осветяването на кръста. Изпълнението на проекта е изцяло реализиран  с екологичното и ефективно LED осветление. В момента обаче тези LED ленти висят… През деня е грозно, а вечер фирурата на кръста е тотално компроментирана. Не е красиво… Точно поради тази причина влиза в рубриката  „Грозни гледки“…

Чакам община Благоевград да вземе мерки!

33-метровият кръст, който се извисява гордо на един от хълмовете над града, е най-внушителният християнски символ в тази част на България. Височината му не е избрана случайно – тя е колкото възрастта на Христос, когато е разпънат на Голгота.

Средствата за изграждане на символа на вярата, който закриля Благоевград, са изцяло от дарения, а в работата по издигането му участват и всички бетонови центрове от региона. Много хора дори не вярвали, че на това място е възможно да се изгради такова съоръжение, но вярата на заелите се с него се оказва по-силна.

Внушителната конструкция на съоръжението е с височина 38 метра, от които 5 метра е бетоновият фундамент с тегло 380 тона. Самият кръст е с тегло около 35 тона и с височина 33 метра. За монтажа на елементите на християнския символ в Благоевград пристига специален автокран от пристанище Бургас.

Монтажът на целия кръст продължава около месец, като е завършен изцяло за 24 май 2013 г. – празник на Благоевград. Монтирано е и лентово осветление, очертаващо контура на православния символ, така че той да се наблюдава и нощем. Кръстът се вижда от по-голямата част на града, както и от околните села.

Кръстът на Благоевград е част от изградения около него Православен мемориален комплекс „Памет и вяра“. Година след освещаването на християнския символ тук се издига и параклисът „Свети дух“.

Всяка година на Петдесетница, когато параклисът чества храмовия си празник, тук се събират стотици хора от цялата община и се раздава курбан за здраве и благоденствие на гражданите. В района са изградени места за отдих, зона с барбекю и фотоизложба.

Мястото на което е изграден 33-метровия кръст на Благоевград е било избрано за издигане на паметник още през 80-те години на миналия век. Когато през 1987 г. центърът на Благоевград е напълно реконструиран, това място е набелязано като част от цялостната архитектура на централна градска част.

Целият площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на Общината е обърнат към хълма, а линията на фонтаните води към мястото, на което сега се издига кръстът.

Защо ли осветлението на алеята работи и през деня?

Пейките са в изключително занемарено състояние…

 

Липсващия чучур е заменен от парче маркуч…

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене