Официалните почивни дни и ваканциите за учениците през 2022г

Шестнайсет. Точно толкова са официалните почивни дни през настъпващата 2022 г. в България.

Август ще бъде най-натовареният месец с 23 работни дни, а най-много ще се почива през април, май и декември, когато работните дни ще бъдат само по 19.

Първият официален почивен ден за годината е 3 януари, понеделник. Той ще компенсира 1 януари, който се пада в събота.

На 4-и януари учениците ще се завърнат в класните стаи след 11 дни коледна ваканция.

Първият неучебен ден за 2022-а ще бъде на 1-и февруари, когато е междусрочната ваканция.

3 март, националният празник, в който страната чества Освобождението, е следващият почивен ден от годината. Той се пада в четвъртък, което означава, че няма да има струпване на почивни дни. Но пък само един ден отпуск на 4 март ще осигури 4-дневна ваканция в очакване на пролетта.

От 1-и до 10-и е пролетната ваканция за учениците от 1-ви до 11-и клас. За зрелостниците тя обаче е само 7-и до 10-и април. След това всички ще почиват за Великден, който тази година се пада на 24-и април следователно неучебни са дните от 22-и до 25-и включително.

 

Точно седмица след това отново ще се почива. Неработен ще бъде 2 май, тъй като 1 май, Денят на труда, се пада в неделя.

Официален почивен ден е и 6 май, Гергьовден. Той ще бъде в петък, заради което се образуват три последователни почивни дни.

Неучебни ще бъдат и 18-и и 20-и, тъй като за тогава са планувани двата задължителни държавни зрелостни изпити.

Официален празник е и 24 май, вторник, когато България отбелязва Денят на светите братя Кирил и Методий. 25 май пък ще е неучебен, но присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.

Следващият официален празничен ден за 2021 г. е Съединението – 6 септември, който също се пада във вторник.

22 септември, Денят на Независимостта също е сред официалните празници на страната. През 2022 г. той ще бъде в четвъртък.

На 24, 25 и 26 декември се празнуват Бъдни вечер и Коледа. Два от тези дни съвпадат с уикенда и затова ще се почива в два допълнителни работни дни след това. Това означава, че няма да се работи от 24 декември, събота, до 28 декември, вторник, включително.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене