Трима частично затрупани от лавина на Мальовица

Трима души са били повлечени и частично затрупани от лавина на Мальовица, алармира председателят на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил Момчил Панайотов във фейсбук профила на БАССЕС.

Инцидентът, станал в района на връх Камилата в Мальовишкия дял, за щастие се е разминал без сериозни последствия. На склон със северозападно изложение четирима скиори при пантене нагоре неволно са предизвикали свличане на снежната маса.

Трима са били частично затрупани, като успели да се изровят сами.

Фронтът на лавината е бил около  20 м, а дължината – близо 70 метра.

„ВНИМАНИЕ, сериозен риск от ЛАВИНИ! Вчерашното предупреждение се е оказало съвсем вярно – преди малко разбрах за лавина с трима повлечени и частично затрупани човека на Мальовица! Remote trigger (задействане от разстояние), което е вероятен признак и за слаб слой под снежната дъска! Изложението е цялостно западно, но със северен компонент! По думите на хора, които са огледали района „всичко изглежда заредено“. Сходна лавина е имало и вчера, за щастие без да повлечени хора. Проблема вероятно го има на много други места в Рила! Съветът ми е да внимавате много и да сте консервативни при избора на маршрут следващите дни, особено предвид пръхкавия сняг, който „крие“ опасността и очакваното хубаво време! Планината е там, стръмните спускания няма да избягат, моля не рискувайте! Благодарим и за споделянето на информация!“, предупреди Момчил Панайотов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене