Къде да е делото срещу Асен Бербатов за наркотици спорят съдилища в София и Благоевград

Окръжният съд в Благоевград и Софийският градски съд спорят къде да се гледа делото срещу Асен Бербатов и приятелката му Ана Папучарова за притежание на наркотици.

Обвинителен акт срещу двамата бе внесен в Окръжния съд – Благоевград, през януари 2021 г., после върнат обратно на прокуратурата и отново внесен, но този път в СГС. Преди дни обаче оттам прекратиха съдебното производство и делото е изпратено по подсъдност отново на Окръжен съд – Благоевград, откъдето пък повдигнаха спор за подсъдност и го изпратиха за решаване на ВКС. Поводът за препращане на делото е, защото според прокуратурата има започнало престъпление на 6 март 2020 г. в Благоевград и довършено ден по-късно в София.

Според акта на Окръжна прокуратура, Бербатов и Папучарова са обвинени в държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Държавното обвинение сочи, че двамата живеели в столичния квартал „Бояна“. Той е осъждан, употребявал и разпространявал наркотични вещества, за което тя е знаела и е участвала в дейността по пласирането на дрогата.

Задържането на двамата е станало, след като на 6 март 2020 г. в ОДМВР-Благоевград е постъпил оперативен сигнал за предстояща продажба на наркотици от Асен Бербатов на конкретно лице.

Около 12 ч същия ден Бербатов пристигнал с лек автомобил „Хонда Сивик“ на паркинга пред магазин от голяма верига. Заедно с него в колата пътувал малолетният му син. Мъжът пазарувал и се върнал в автомобила. След предварителна уговорка по телефон, до него спряло БМВ. През отворения прозорец на шофьорската врата Бербатов подал на водача му 2 топчета, свити в прозрачно фолио. Другият ги взел, като платил 200 лева. След това Бербатов отпътувал за София.

Тази среща била видяна от полицейските служители, заснета от охранителните камери от видеонаблюдението на магазина и от специално разузнавателно средство. Разследващите последвали беемвето, спрели го за проверка и извършили претърсване и изземване.

В хода на разследването е установено, че продаденото от Бербатов наркотично вещество е кокаин, с тегло 1,50 грама.

Вечерта Бербатов и Папучарова тръгнали от София за Благоевград с „Ауди Кю 5“, управляван от жената. В дамската си раничка тя носела марихуана. В якето на приятеля й имало кокаин, екстази, както и значителна парична сума.

Полицейските служители издирвали Бербатов и заложили патрули на различни места в Благоевград. Около 19,30 ч лекият автомобил, с който той пътувал, бил засечен на входа на града и спрян за проверка. При извършено претърсване в колата били открити коноп (марихуана), кокаин и екстази. За намерените в якето на Бербатов пари, Папучарова заявила, че са на баща й.

В обитавания от обвиняемите апартамент в столицата са открити две полиетиленови сгъвки марихуана и електронна везна, по която са били установени следи от кокаин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене