Какви са рисковете, които крие разсейването зад волана

От началото на годината у нас са станали близо 6000 тежки катастрофи

Повечето българи избраха да слеят двата празника – това става ясно от информацията за натоварването на основните пътища в страната. Въпреки че следват три работни дни, днес нямаше голямо завръщане към градовете след коледните празници. Какви обаче са рисковете от пътуването по празниците – разказва Мия Димитрова.

Преди дни отново хиляди хора тръгнаха на път. Този път полицаите предупредиха, че ще спират всеки, който кара агресивно и създава риск за останалите. „В такива по-натоварени дни по-агресивните шофьори често си позволяват маневра изпреварване, която понякога наистина е много рискова”, коментира Димитър Илиев, който е осемкратен национален рали шампион.

Той е категоричен, че основен приоритет за всеки шофьор трябва да е не кога ще стигне, а да пристигне жив и здрав. От началото на годината  у нас са станали близо 6000 тежки катастрофи, а животът си са загубили над 540 души. Една от все по-честите причини за катастрофите е разсейването зад волана. „Човек не може да прави няколко неща едновременно. Управлението на автомобила не е толкова сложна дейност, но изисква цялото внимание”, категоричен е Илиев.

Зрително разсейване в комбинация с действия, които опитваме да извършим, е може би най-лошата комбинация, казва Димитър Илиев. „Ако човек се движи със 100 км/ч той ще измине 28 метра за 1 секунда”, добавя той.

Без да знаем какво се случва пред нас обикновено е и резултатът от шофирането след употреба на алкохол.

Шофирането след употреба на алкохол крие много опасности както за този, който си е позволил да кара пил, така и за всички останали, които са на пътя. Причината е, че един от ефектите на алкохола е забавянето на реакциите на човек./NovaTV

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене