ОДБХ- Благоевград настоя за определяне на трупосъбирателни ями в областта

105281-epiziooticna-komisia Областна дирекция по безопасност на храните- Благоевград за пореден път настоя пред кметовете на общините от област Благоевград да съдействат за определяне и узаконяване на места за загробване на животни, които да бъдат на разположение при епизоотии сред животните.

„В труднодостъпните места екарисажната кола не стига и стопаните, на умрели от болестта „син език“ животни, не могат да получат документ, с който да кандидатстват за обезщетяване“, уточни директорът на ОДБХ- Благоевград д-р Михаил Бащавелов на проведено днес заседание с общинските кметове, свикано от областния управител на Благоевград.

Едно от условията за получаване на обезщетения за умрели от „син език“ животни  е представяне на екарисажна бележка или документ от комисия за загробване в узаконени трупосъбирателни ями. Към момента с подобно място разполага единствено община Благоевград, посочи д-р Бащавелов и пое ангажимент да настоява за увеличаване курсовете на екарисажните коли, обслужващи региона. 

1030 са умрелите до момента животни от „син език“. Най-засегнати са общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча. 56 са доказаните огнища на заболяването.

Отново бе подчертано, че заболяването „син език“ се предава по трансмисивен път, чрез ухапване от куликоиди (комари) и не е опасно за хората.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене