Перфектната зимна ваканция: Винен туризъм в Мелник

Перфектната представа за зимна ваканция винаги е свързана и с добро вино. А за щастие винени дестинации у нас много! Земята ни е благоприятна за отглеждане на различни видове лозя и не е нужно да стигнем до Тоскана, за да се насладим на чаша червено или бяло вино.

Ако и вие сте от любителите на гроздовата напитка, то определено трябва да посетите най-малкия български град Мелник. Районът е изключително красив, места за разходка има много и освен на винарските изби, може да се разходите из десетки археологически или природни забележителности. Дестинацията е подходяща за всеки сезон и привлича с различни предимства във всеки ден на година.

Разходката до Мелник може да бъде съчетана с минералните извори в Сандански, Петрич и Рупите, Благоевград или Рилския манастир. Разбира се, това са само част от красивите градчета в околността. Съвсем близо до Мелник е и Роженския манастир, както и дома на Стойна Преподобна, където се стичат стотици поклонници.

А ако все пак сте решили да посетите района основно заради виното може да тръгнете по винения маршрут и да обиколите седем от най-известните винарни в района, където предлагат дегустации и винени турове.

Какво може да видите в Мелник?

Няма как да не знаете, че Мелник е най-малкия град в България, местните са около 300 души, а много често туристите са тройно повече. По-голяма част от имотите са хотели или къщи за гости, като са запазили автентичния вид на възрожденските къщи.

Някога в града са живеели над 10 000 души, а преди 1912 година местните обитатели са били предимно гърци, които след включването на града в територията на България са се изселили.

През Средновековието градът е бил много важно търговско средище, тъй като е разположен по пътя за Солун. Именно тогава в Мелник са били заточени и някои от византийските аристократични фамилии. Византийците са оставили и своята следа в града, такава има и от Османското владичество.

Задължително трябва да посетите Кодопуловата къща, която е построена през 1754 година. Тя е и най-голямата възрожденска къща у нас и впечатлява с уникална архитектура и богата украса. В къщата има дори сауна, както и лятна и зимна градина

Построена е на три нива. Руините пред къщата са на фамилната черква „Света Варвара”. Къщата е принадлежала на известна мелнишка фамилия Кордопулови, които са търгували с вино из цяла Европа, като най – често виното е пътувало за Венеция и Париж. Етажите са свързани помежду си не с едно или две, а с цели седем вътрешни стълбища.

Не пропускайте да посетите и подземията на къщатата. Там се намира и винарната и се провеждат дегустации.

Тунелите, в които се съхранява вино и до днес са с дължина от 150 – 200 метра и за да бъдат прокопани, на работниците им е отнело 12 години. Лабиринтът от тунели представлява нещо като естествен хладилник, в който се поддържа постоянна температура от десет до дванадесет градуса.

Поддържането на постоянната температура става единствено посредством малки отвори, пробити в тунелите, които осигуряват необходимата вентилация на помещенията. По времето на Кордопулови в тунелите е отлежавало между 250 и 300 тона вино. Искрящата напитка е била съхранявана в огромни бъчви, някой от които са били с вместимост от 12 и повече тона.

Съвсем близо до възрожденската къща е и къщата на Шестака, където също може да опитате различни видове вино.

Ако искате да продължите с дегустациите може да отскочите и до Музея на виното, където ще научите и интересни неща за това как се е приготвяла напитката векове назад.

В центъра на градчето се намира и Турския конак, който е точно срещу градската библиотека. В тази сграда е бил разположен турски конак – казарма, извършваща административни функции. Сградата е запазена в точното си състояние и до днес.

Не пропускайте да се разходите и до Славовата крепост. Замъкът на Деспот Алексий Слав е известен още като Славовата крепост. Служил е за столица на деспот Слав в годините 1211-1230 г. Той мести столицата си от Цепина в Мелник през 1211 г. От това време датира и църковна камбана с дарителски надпис, която бива свързана с новороденото му дете. Това е първият по рода си такъв паметник в Европа.

Мелнишките пирамиди

Именно тези скални формирования правят пейзажа на Мелник неповторим. Може да ги обиколите като преминете през екопътека, която стига до Роженския манастир. Ще ви отнеме около 10 км в двете посоки. Пътека е с лека денивилация, а най-красивите гледки се разкриват малко преди манастира.

Ако стигнете до края на екопътеката, посетете и китното селце Рожен, където е разположена и една от известните винарни в района „Златен Рожен“.

Друга голяма винарна в района е „Вила Мелник“, която е на около 5 км от Мелник, до село Хърсово.

Винарска изба „Вила Мелник“ е една от най-високо отличените български винарни, класирана сред „50-те най-добри винени дестинации в света“.

Други интересни винарни в района са Биовинарна Орбелус в Кромидово и Винарска изба Рупел в Долно Спанчево.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене