„Газпром“: Готови сме да доставяме допълнителни количества газ за Европа

САЩ увеличи доставките на втечнен природен газ за Европа

На Бъдни вечер Старият континент постави рекорд по изтегляне на синьо гориво от хранилищата си.

„Газпром“ е готова да доставя допълнителни обеми газ за Европа в рамките на дългосрочни договори и по-евтино от спот цените. Това каза говорителят на компанията Сергей Куприянов. По думите му това не е изненада, след като и преди „Газпром“ е изразявала готовност за подобни доставки, предаде Нова телевизия.

На Бъдни вечер Eвропа постави рекорд по изтегляне на газ от хранилищата си – 762 млн. куб. м за ден. Данните оповести ръководителят на украинския оператор ГТС Серхий Макогон. „Газпром“ намалява доставките на газ за ЕС през Полша и Украйна, така че Европа постави рекорд по изтегляне на газ от хранилищата. То е най-високото от началото на отоплителния сезон и достига 762 милиона кубични метра. Това е и нов рекорд в историята на наблюденията, т.е. от 2011 г. насам, за добив на газ за ден“, написа в петък Макогон на страницата си във Facebook.

Старият континент е обхванат от тежка енергийна криза.

Сериозно увеличение на количествата втечнен природен газ от Съединените щати за Европа. На фона на тежката енергийна криза, броят на американските танкери, които пресичат Атлантическия океан с втечнен природен газ е скочил с 50% само за денонощие, преди Коледа.

Над трийсет американски танкери с дестинация Европа са били насочени към Стария континент, като част от тях вече са пристигнали. В началото на седмицата, няколко танкера, пътуващи към Азия, промениха курса и се насочиха към Европа, където цените на синьото гориво са по-високи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене