Единствената усмивка на Дева Мария лекува от витлеемска икона в Гоце Делчев!

Навръх Коледа много миряни се молят за здраве и благоденствие пред две чудотворни и новия храм „Рождество Христово” в Гоце Делчев. Те са осветени в храм „Възкресение Христово “ в Йерусалим и в базиликата „Рождество Христово” във Витлеем. Става въпрос за напълно точни копия на оригиналите и затова имат чудотворна сила. Това пък води вярващите в параклиса „Свети Лука“, който е част от строящия се нов молитвен дом в града под Пирин.
Първата уникална икона, която е тук отпреди повече от година, е копие на Чудотворната Витлеем
Света Богородица. Тя е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е предназначена специално за новостроящата се църква „Рождество Христово“
Гоце Делчев.
Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария  усмихната, което според вярващите я прави лековита. Усмивката на Богородица грейне ли те – всичко ти минава, казват местните. Иконописният й тип е „Одигитрия”, а в превод от гръцки означава „Показваща Благият образ, който  олицетворява преминаването от греха към спасението. В лявата си ръка Младенеца  стиска скиптър, символ на власт, а с дясната си ръка изпраща благословия на всички, които се молят пред иконата.
Втората икона, осветена във Витлеем, пристигна в град Гоце Делчев точно за Великден тази година.
Тя е копие на иконата Рождество Христово – базиликата в центъра на историческата част на
Витлеем, изградена в древната пещера, където се е родил Исус Христос и е осветена там. Дървото
върху което е изобразена иконата, пък е осветено в Йерусалим.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене