Турция обвини Гърция в парадиране с военните сделки

Турският министър на отбраната Хулуси Акар в петък обвини Атина, че „парадира“ по отношение на неотдавнашните й военни споразумения с Франция и Съединените щати, като същевременно посочи, че гръцкият остров Кастелоризо е на плувно разстояние от Турция, цитира думите му гръцкият вестник Kathimerini.

„Това не е надпревара във въоръжаването, a парадиране с оръжия. Те се стремят към превъзходство срещу Турция, като се въоръжават, насърчавани от някои държави“, каза Акар пред високопоставени военни на среща в Анкара.

„Това е напразно усилие… Турските въоръжени сили имат способността, силата и волята да защитават правата и интересите на нашата страна“, добави той.

По отношение на Франция, с която Гърция наскоро подписа голямо споразумение за отбрана, Акар каза също, че „последните съюзи на Атина с други съюзници от НАТО са безполезни“.

Говорейки за остров Кастелоризо в югоизточната част на Егейско море, Акар каза, че „говорим за остров от 10 квадратни километра. И те [гърците] претендират за морска площ от 40 000 квадратни метра за този остров. И когато казваме „не“ на това, те ни обвиняват, че сме „експанзионисти“.

„Очакваме те да разберат, че подобни действия и такава реторика няма да ги доведат до никъде“, добави той.

Кастелоризо, каза още той, „се намира на разстояние от 1950 метра. До него може да доплува кадет от военната академия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене