Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков във Врачанско: Българското село отново стана привлекателно

„Ако повече хора като вас направят само по едно нещо в малките населени места, всяко едно село ще дръпне напред. Имате по-сериозна роля от тази, която смятате, че имате. Срещите ми с хора като вас са изключително зареждащи!“ С тези думи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков се обърна към кметовете и жители на врачанските села Мраморен и Голямо Пещене, сред тях и семейства, завърнали се от чужбина и избрали българското село за свой дом и препитание. „Аз самият съм израснал на село и знам предимствата. Българското село отново стана привлекателно“, допълни Новаков.

Сред темите на разговор присъстваха и въпроси с общоевропейски характер – жителите на населените места се поинтересуваха как ЕС се справя с енергийната криза, как държавите в Европа се борят с цените на тока, какви дебати текат в Европейския парламент. Жители коментираха, че с повишението на тока за бизнеса, цените също са скочили и хората не могат да издържат. Новаков акцентира върху няколко европейски примера, а по отношение на мораториума, въведен в страната ни, коментира, че това е добра мярка, но моментна и не решава проблема.

По отношение на забавянето с внасянето и върнатия от ЕК План за възстановяване и устойчивост Новаков изтъкна, че това е шанс, който се дава веднъж на поколение и е престъпление срещу подрастващите, ако не се възползваме от средствата в размер на 13 млрд. лв. „Това са пари за всяка община, без алтернатива. Ако не се възползваме, те ще се върнат обратно в европейския бюджет“, заяви той.

В Голямо Пещене кметът Тодор Тодоров показа на Новаков обновения площад „Възраждане“ с чешма и фонтан, построената през 1884 г. църква „Св. Георги“, медицинския кабинет, библиотеката към читалището, сподели за подменена водопроводна мрежа, както и други подобрения в селото, благодарение на които то се развива и с подкрепата на Община Враца.

В село Мраморен кметът на селото Гергана Маркова подари на българския евродепутат книга с историята на селото и му представи два завършени проекта – възстановената зона за отдих с лятно кино, проект, реализиран по ПУДООС, и прилежащия възстановен парк с беседка, тенис маса и алеи, със средства по „Малки граждански инициативи“ към Общински съвет – Враца. Маркова сподели, че очаква още жители от селото да се завърнат от чужбина.

И в двете села във Врачанско се поддържа богат културен живот.

Андрей Новаков изтъкна, че когато местната власт в лицето на Общината и Общинския съвет работят заедно и с мисъл за малките населени места, тогава нещата се случват по възможно най-добрия начин. „Хората имат нужда от нормален път, базова инфраструктура, течаща вода, а самите те са генератор за случващото се“, коментира той и заяви, че развитието на врачанските села са пример за една такава успешна съвместна работа.

В рамките на посещението си, евродепутатът Андрей Новаков проведе среща с председателя на Общински съвет – Враца д-р Владимир Христов и заместник-кмета на Община Враца Александър Владимиров.

–––-

Андрей Новаков e създател на „Selovoditel” – първата социална мрежа за села, насочена срещу обезлюдяването. Платформата е мост между населените места с потенциал и хората, които искат да избягат от големия град. Сред целите на платформата е да рекламира българските селища, като показва най-силните им страни и определящите фактори за бъдещите инвеститори и туристи. Към момента има около 150 села в „Селоводител“. Всеки един от профилите е преведен на английски език, за да достигне и бъде популяризиран сред по-широка аудитория в целия Европейски съюз и в света.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене