75 лв. за пенсионерите, които се ваксинират

Започваме програма, според която всеки пенсионер, който реши да се ваксинира или вече се е ваксинирал на база три дози, ще получи ковид добавка от 75 лв., обяви министър-председателят Кирил Петков. Той направи изявление пред медиите по повод новите икономически стимули за ваксинация.

Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно и да не получи тази добавка, обяви Петков. Програмата се отваря от началото на януари до 30 юни.

Надеждите са, че ако до началото на февруари ваксинираме допълнително 300 000 души над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата ковид вълна с един много осезаем процент, допълни премиерът.

Статистиката за ковид ваксините я прави една от най-ниско рисковите ваксини, каза Петков и съобщи, че се водят разговори с личните лекари, които трябва да разясняват тази подробност на своите пациенти.

Това ще бъде доброволна мярка, съпроводена от силна информационна кампания. Всеки има отговорност върху собственото си здраве, подчерта Петков.

„От индивидуалните решения на всеки един от нас зависи дали в следващите месеци отново ще имаме препълнени болници, дали държавният бюджет ще изхарчва ужасно много пари в лечение на ковид пациенти, дали хора с други болести ще могат да отидат до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно и дали нашите близки ще бъдат здрави“.

„Време е да запретнем ръкави и да направим България не дестинация с най-ниска ваксинация, а една нормална европейска държава със средни нива на ваксинация“, призова Петков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене