Прокуратурата влезе в БДЖ след сигнал на бившия служебен министър

Екип от прокурори и следователи влезе в Централното управление на БДЖ в София.

Проверяват се злоупотреби на ръководни длъжностни лица, а действията са след сигнал, подаден от служебния министър на транспорта Христо Алексиев. Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците.

„Образувано е досъдебно производство съвсем наскоро. Прокурори и следователи проверяват документите. Сигнализирани бяхме от служебния министър за обществената поръчка за ремонт на дизелови локомотиви, закупени през 2005 г. Договорът с фирмата, от която са закупени, е изтекъл, затова от БДЖ подписват нова обществена поръчка, за да се поддържат локомотивите. В доклада, който получихме, има данни за много нарушения. Започнахме проверка, за да установим дали има такива нарушения“, стана ясно на брифинг на прокуратурата.

Оттам посочиха, че на този етап не могат да се ангажират дали има евентуални вреди срещу държавата. Изискани са документи и ако бъдат събрани доказателства, ще се пристъпи към привличане към отговорност на виновни лица. От прокуратурата предупредиха още, че разследването ще е обемно, тежко и ще протече дълго време.

Още през октомври служебният министър Алексиев установи по време на проверка забавени темпове по изпълнение на ремонтните дейности в БДЖ. Тогава стана ясно, че едва след негова лична намеса е започнал основен ремонт, но само на една от мотрисите в жп депо Илиянци.

Припомняме, че преди седмица новият министър на транспорта Николай Събев разпореди освобождаване от длъжност на Любен Нанов, управител на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД заради лошото мениджърско управление. Установени са нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните допринасят за влошаване на предоставяната услуга, което не е в защита на обществения интерес.

Освобождаването на Нанов дойде след като по време на неговото управление държавната жп компания сключи няколко неизгодни договора за ремонт.

На длъжността управител на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, за срок до провеждане на конкурс за избор на нов управител, временно беше назначен Константин Азов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене