Пендаровски: Няма дебългаризация в РС Македония

Снимка: архив, БГНЕС

Не било необходимо да се бърза в преговорите с България

Нашите граждани могат да бъдат спокойни, дори блокадата /на евроинтеграционния процес/ да продължи, няма никаква опасност за сигурността, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в новогодишното си обръщение пред парламента, съобщават македонските медии.

„Възможно е нещо друго, връщане на демокрацията назад и форми на авторитарно управление на отделна личност или партия, но отговорността за това няма да е на гражданите, а на нас, политиците“, каза президентът.

За преговорите с България за разблокиране на началото на преговорите за присъединяване с ЕС той каза, че няма нужда от бързане.

„В актуалния контекст, с нашите червени линии не трябва да бъдем прекалено заети с това колко време ще им трябва на другите да се изправят пред истината за нас. Ние трябва да се посветим на подобряване на качеството на живот на нашите граждани. Бързането не винаги е най-добрият съюзник. От нашата източна съседка чухме и реторика, която надминава всички досегашни твърдения във връзка с нашия език и идентичност, споменава се и уж дебългаризация. Невъзможно е посланиците на 30 страни в Скопие, 16 от които на страни членки на ЕС, да не съобщят за дебългаризация, нещо, което би било равно на геноцид“, казва президентът Стево Пендаровски, цитиран от сайта Сакам да кажам.

За оставката на премиера Зоран Заев той каза, че това е акт за поздравление, какъвто рядко се среща и в модерните демокрации.

Пендаровски се спря и на реформите в сферата на върховенството на закона, за които каза, че и сега, и в идните години ще са най-важни за държавата.

Той каза, че голямата трагедия с автобусната катастрофа в България, както и някои други случаи трябва да приключат в съда в разумен срок, защото в противен случай гражданите ще загубят вяра в правосъдието. Пендаровски напомни, че всички значими проучвания на общественото мнение показват, че гражданите са убедени, че в страната има култура на безнаказаност. Миграцията според него до голяма степен е предизвикана не само от екзистенциални причини, а и от качеството на живот и гражданите заминават в страни, в които има правосъдие, където отговарят и най-богатите.

Президентът предупреди да се внимава с привличането на чуждестранни инвестиции и поиска всички готвени големи чуждестранни инвестиции да бъдат проверявани от аспекта на сигурността, колкото и примамливи да изглеждат в първия момент.

Обръщението на Пендаровски започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите през изминаващата година – при пожара в модулната болница в Тетово, автобусната катастрофа в България и всички, починали от ковид.
/БТА/

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене