САЩ поставят въпроса със „златните паспорти“ като пречка пред отпадането на визите

САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. „златни паспорти“ в преговорите за отпадане на визите за граждани на България, Румъния и Кипър. Това се посочва в доклад на Европейската комисия за хода на преговорите, представен днес.

Вашингтон отчита нужда от подобряване на системите за издаване на паспорти, особено по отношение на случаите на предоставяне на гражданство срещу инвестиции („златни паспорти“), при измамите в паспортните служби, при обработката на биометрични данни и по въпроса с корупцията на държавни и общински служители. Според представените най-нови данни делът на отказите за визи за САЩ на български граждани отново се повишава, след като през 2019 г. за първи път спадна под 10 на сто от общия брой на подадените молби. По последни данни от 2020 г. този дял нараства до 12,52 на сто за нашата страна, като увеличение се отчита и в Румъния – до 10,14 на сто, както и в Кипър – до 6,21 на сто, при три на сто преди две години. САЩ са поставили праг от три на сто на отказите, за да има условия за отпадане на визите.

В доклада се уточнява, че промяната в данните може да се дължи на ограниченията за пътуване заради пандемията. Допълва се, че през пролетта на идната година ЕС, САЩ и засегнатите страни отново ще преговарят по изпълнението на плановете за отпадане на визите.
ЕК добавя, че от 2014 г., когато беше отчетена липсата на т. нар. визова реципрочност със САЩ, е предприела множество стъпки, включително с преговори на различни равнища и с издаването на десетина доклада. Миналата година Европейският парламент настоя комисията да предприеме ответна мярка и да върне временно визите за граждани на САЩ, когато пътуват до ЕС. ЕП предаде комисията и на Съда на ЕС за неизпълнение на задълженията.

Комисията днес заявява, че няма да предложи връщане на визите, защото това би било контрапродуктивна стъпка срещу ключов стратегически партньор. Пояснява се, че връщането на визите би имало отрицателно отражение – политическо, икономическо, финансово, социално, и няма да послужи за постигането на крайната цел. ЕК уточнява, че никоя от засегнатите страни не е поискала връщане на визите за граждани на САЩ.

През октомври ЕК предупреди България, че може да бъде застрашена от наказателна процедура за „златните паспорти“. Подобна процедура бе задействана срещу Малта и Кипър. ЕП подготвя законодателство, което предвижда от 2025 г. предоставянето на гражданство срещу инвестиции в ЕС да бъде забранено. Евродепутатите от парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи са на мнение, че със „златните“ визи и паспорти се допуска пробив в европейската сигурност и се създава възможност за корупция и за пране на пари.

От 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми, като най-често разрешения за престой срещу инвестиции (визи) издават Испания, Португалия и Гърция. Най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55 на сто), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции в повечето случаи придобиват руснаци (45 на сто), според официалните данни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене