Чака ни затопляне за Коледа и до 18 градуса преди Нова година

Днес в 18 часа без една минута настъпва астрономическата зима и в тон с нея, ще имаме два-три доста студени дни, преди на Бъдни вечер и Коледа да започне чувствително затопляне.

Тази нощ студената арктична маса от района на Карско море ще обхване нашата страна и температурите ще бъдат доста ниски. Все пак около и след полунощ от северозапад над страната ще се появи средна и висока облачност.

На места в низините ще се образуват мъгли или ниски облаци, а за разлика от последните дни, утре ще бъде почти тихо. Минималните температури ще са от около минус 7, минус 8 до минус 3 градуса.

През деня повече слънце ще има по високите места и в планините в западните и централни райони, но ще остане студено, с дневни температури от минус 3 до плюс 2 градуса в повечето места.

В по-голямата част от континента, освен в крайните западни и южни части, температурите са зимни, а в източните райони — много зимни.

В централните части термометрите ще показват стойности около и само малко над нула градуса, а в Киев и Москва продължават лютите студове, близки до минус 20. Точно част от тази въздушна маса в следващите два дни ще държи времето и на Балканския полуостров студено, но за Коледа ще започне затопляне, а в дните между Коледа и Нова година температурите в някои райони на страната ни ще преминат 15 градуса.

Студено ще остане и в четвъртък. През нощта в сряда срещу четвъртък ще бъде ясно и тихо и на места минималните температури ще се понижат до около минус 12. Възможни са и по-ниски стойности. В повечето места те ще бъдат от минус 10 до минус 5 градуса.

През деня ще остане студено, с температури около нулата.

В петък още рано сутрин, вятърът ще се ориентира от югозапад. Минималните температури ще са от около минус 8, минус 9 до минус 3, но дневните ще се повишават и ще достигнат 3 до 8 градуса. В западната част на Дунавската равнина и някои котловини са възможни мъгли и ниски облаци.

В събота, на Коледа, повишението на температурите ще продължи. Минималните ще са от минус 3 до плюс 3 градуса, а дневните – от 6 до 12, 13 градуса. Облачността ще бъде предимно висока и средна и слънцето ще грее през нея.

В неделя минималните температури в повечето места ще са положителни – от около нула до 5-6 градуса, а дневните – от 7 до 13, 14 градуса.

Топло за сезона, с температури на места до около и над 15 градуса, ще бъде времето в началото на следващата седмица. В понеделник на места ще превали дъжд, предимно слаб.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене