ПСС предупреждава: В планините е опасно – много сняг, вятърът е силен!

Обстановката в планините е усложнена. Има много сняг, придружен със силен вятър. На подветрените склонове са се образували снегонавявания. При навлизане в тях може да се предизвика лавина с големи мащаби,  каза за БТА дежурният в Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба към БЧК Тервел Тотев.

„В планините днес има променлива облачност. Температурите са много ниски. Сутринта са били между минус 15 и минус 10 градуса. Очакваме вятърът да се усили, което ще предизвика усещане за още по-ниски температури“, обясни Тотев.

От ПСС препоръчват туристите да се движат по зимната маркировка в планината, да избягват лавиноопасни долини и да карат ски само в границите на съответния курорт, и то по обработените писти.

„Вчера на Витоша е имало два случая на закъсали туристи, единият – със сериозно измръзване на ръцете. Хората трябва да са подготвени, че температурите в планината са много ниски, и не бива да предприемат преходи, които са свръх възможностите им – на тях и на екипировката им“, предупреди Тотев.

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене