Певецът Володя Стоянов след битката с коронавируса: Видях какво е да си между живота и смъртта

Певецът Володя Стоянов след битката с коронавируса: Започвам бавно да се раздвижвам с помощта на рехабилитатор, лекарите ми забраниха да пипам микрофон до пролетта

Петричкият певец и композитор Володя Стоянов вече се възстановява в дома си в София след коварния коронавирус, който го прати за повече от месец в болница. Всенародният любимец, чиято запазена марка са македонските народни песни, е изписан от болницата на ВМА и сега лечението му продължава в домашни условия. Това сподели вчера пред репортер на „Струма“ Войводата в първото си медийно изявление след тежкото боледуване, което приема като голямо изпитание. Ето какво разказа той по телефона:

„Възстановяването върви добре. С помощта на рехабилитатор започвам да се раздвижвам, защото след продължителното залежаване мускулите ми са отслабнали. От Димитровден до Никулден бях на болнично легло. Преминах през много тежък период и видях с очите си колко страшен е коронавирусът. Ако бях ваксиниран, нямаше да премина през тези теглила.  Бях в Петрич, когато усетих, че не съм добре. Лечението ми закъсня, тъй като два дни не успях да се свържа с личния ми лекар в София. Появи се проблем с дишането и отидох до петричката болница, за да си направя рентгенова снимка, която показа, че имам двустранна пневмония. Оттам директно заминах за София и бях приет в интензивното отделение на ВМА. Не можех да си поема въздух, поставиха ми кислородна маска. Лекува ме екипът на проф. Рахнев, които се отнесоха с много внимание и загриженост. Там видях какво е да си между живота и смъртта. Отляво и отдясно на мен имаше двама мъже, които бяха с тръби, но не издържаха и загинаха. Много се молих за тях… Аз съм вярващ човек. Знам, че сме земни хора и всичко е в Божиите ръце. Разбрах, че много хора са се интересували за мене – не само от България, но и от САЩ, Австралия,обаждали са се професори от други болница, за да питат как съм. Много съм благодарен на председателя на фондация „Ванга“ Иван Драмов, на всички, които са били духовно с мен в този тежък момент. Моите песни са в сърцата им и изглежда са го приели много лично. През тези седмици в болницата разбрах, че всичко е въпрос и на имунна система. Лекарите бяха изненадани от моето кръвно налягане, което беше  120/80 – като на младеж. Предполагам, че е така, защото аз много се движа и се грижа за здравето си – в Петрич работя в духовния център. Приемам болестта като изпитание, през което е трябвало да премина.

Сега ще си почивам, защото лекарите са ми забранили да пипам микрофон до пролетта. Трябва да се прочистят белите дробове, не трябва да се напрягам… възстановяването ще става бавно…

Всички ангажименти, които имах, са отложени.  Хубавото е, че за първа година ще празнувам Коледа и Нова година със семейството си, с дъщерите и внучките, които ми дават сила. Друго си е да си хапнеш топла супа у дома. Винаги съм бил за доброто, не влизам в конспирации. Пиша си песните, пея и с Господа вървя напред!”, каза 61-годишният изпълнител.  Вчера той научи от репортер на „Струма“ за намерението на кмета Димитър Бръчков да го предложи за почетен гражданин на Петрич.

„Приемам го като признание към един редови петричанин, който е работил за града и за България!”, заяви Володя Стоянов и добави, че след като тежкият период вече е преминал, ще направи курбан за здраве на Петковден.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене