След наводненията! В Елешница, хората събират подписка с искане за почистване на коритото й, без да знаят, че…

Златарица наводни 10 къщи и 1 жилищен блок в Елешница, селяните събират подписка с искане за почистване на коритото й, без да знаят, че има поръчка за 3 млн. лв. и 8 фирми опитват да я спечелят

10 къщи и мазетата на жилищния блок в Елешница са наводнени миналата вечер от река Златарица, съобщи за „Струма“ кметът на разложкото село Сашо Мицин. Бедстващи хора няма, но предвид зимния сезон съхненето ще бъде много бавно.

Сашо Мицин

Наводнението от реката е поредното в селото, но много по-сериозно от януарското, което доскоро се смяташе за най-тежкото, направи оценка Мицин. Припомняме, че в първите дни на тази година освен затлачената от растителност Златарица проблеми създаде и Места, която отнесе възстановения преди четири години, също след наводнение, въжен мост в местността Варвара край разложкото село Елешница и остави без връзка параклиса „Св. Варвара“ и мирото, както и няколко вили.

Красимир Бельов

Този уикенд Златарица наводни обществената баня в селото и остави под вода десетки селскостопански имоти по поречието си.

Проблемите с река Златарица са от много години, категорични са жителите на Елешница. Кметът Мицин припомни, че миналата година общината обяви обществена поръчка за почистването на коритото й от дървесна и храстова растителност, избрана бе и фирма, загубила поръчката, друга фирма обаче обжалва процедурата в КЗК и докато първо комисията, а после и ВАС се произнесат по законността й, общината изгуби финансирането.

Любопитно е, че само месец преди да започнат декемврийските дъждове, които нанесоха сериозни поразии в цялата област, община Разлог обяви нова обществена поръчка с предмет превантивно почистване на коритото на река Златарица в регулацията на с. Елешница. Най-общо заданието е да се улесни провеждането на водите в реката, като се направят, а после и развалят рампи за машинно обслужване на коритото на реката, като се изкоренят дървета и храсти и се извозят до регионалното депо за отпадъци, необходимо е още да се направи механизирано профилиране на речното корито за осигуряване на по-добра водопроводимост на речния профил, както и да се открият затрупаните с треви и камъни речни прагове, за да може да бъде възстановена първоначалната им функция да укротяват водите на реката. Прогнозната стойност на поръчката е

2 376 991,25 лв. без ДДС и до крайния срок 2 декември  документи подадоха 4 фирми и 2 обединения. В надпреварата влязоха „Алфа Билд инженеринг“ ЕООД /с управител Петър Петров от София/, БКС ЕООД /на гоцеделчевеца Руен Кирев/, софийската ВДХ АД с председател на СД Петко Геров, „Маркал Груп“ ЕООД /с управител Невена Иванова от София/, и „Грома холд“ от с. Бело поле. Обединени в сдружения, в конкурса се включиха още 4 фирми -, „Аква Темпус“ ООД с управител софиянецът Владимир Стоилков и благоевградската „Престиж Бизнес-93“ ООД на Георги Шапков и Любен Янев, регистрирани като „Аква Престиж“ ДЗЗД,  както и момчилградската НАР ООД и софийската „Енергоинвестинженеринг“ ЕООД на Светослав Славчев, чиято регистрация е под името ДЗЗД „Ен Разлог 2021“.

Конкурсът за избор на изпълнител още не е достигнал второто ниво – отваряне на офертите на фирмите.

В Елешница обаче не знаят, че община Разлог отново е обявила обществена поръчка за изчистване на реката, която им създава проблеми, защото от вчера по повечето заведения и магазини в селото има оставени бланки за подписка с искане коритото на река Златарица да бъде почистено незабавно. Неин инициатор е търговецът Красимир Бельов, който е и администратор на Фейсбук групата на селото. Той е решил да внесе подписката с жалба до общинския кмет Красимир Герчев.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене