СЛЕД 2 МЕСЕЦА ПОД КАРАНТИНА! Хижите в Пирин се подготвят да приемат туристи

След два месеца престой хижите в Пирин се подготвят да отворят врати и да посрещнат гости. Противоепидемичните мерки неизбежно ще се отразяват и на тях, тъй като, подобно на заведенията, и те ще трябва да приемат по-малко гости, за да отговорят на всички изисквания с оглед безопасния престой на туристите. Засега и в хижите ситуацията не е розова, а запитвания почти няма.

Обектите в Пирин вече са започнали подготовка, въпреки че по това време на годината посещаемостта на такъв вид места за настаняване традиционно е ниска. Очакванията им обаче за това лято също не са големи.

„Подготвяме се, но ще стартираме с по-малко места, ще ги ограничим с до 50-60%. Това няма да доведе до намаляване на персонала заради честата дезинфекция, която трябва да правим, но докато се стабилизират нещата, ще трябва да приемаме по-малко туристи. Засега обажданията са почти нулеви, но това е нормално, предвид факта, че все още е рано за високопланински туризъм. Повечето туристи към момента излизат само за разходки, тъй като за преходи все още не става. Във високата част планината е снежна и човек трябва да е подготвен като за зимни преходи, т.е. нещата са комбинирани – човек трябва да е подготвен и с лятна, и със зимна екипировка. Предполагам, че до месец ще се стопи снегът, ще се отворят портите и пътеките и нещата ще се раздвижат. Това не е нещо необичайно, тъй като обикновено летният сезон започва от юли“, каза Георги Гемков, секретар на ТД „Вихрен“, което стопанисва хижа „Бъндерица” над Пирин. Според него това лято ще има повече български туристи, но очаква и техният брой да не е толкова голям.

„Мисля, че задължителната карантина от 14 дни, която трябва да се спазва след пътуване в чужбина и което е въведено като мярка в почти всички страни, ще откаже много туристи от пътуване зад граница. Това неизбежно ще доведе до намаляване броя на чуждестранните туристи. Българските вероятно също ще намалеят, тъй като всеки има определен брой дни за почивка, но заради мерките, които бяха наложени, много хора си използваха платения и неплатен годишен отпуск и лятото ще им се наложи да работят. Това също ще се отрази на посещаемостта”, поясни още Гемков.

Общият капацитет на хижа „Бъндерица” и самостоятелните бунгала към нея е 115, но поне засега тя ще работи само с половината от тях с оглед спазване на необходимата дистанция и всички противоепидемични мерки.

Хижите, както хотелите, ресторантите и заведенията, също са претърпели загуби заради затварянето им след обявяването на извънредното положение в страната. Специално хижа „Бъндерица” е изгубила няколко групови резервации от чуждестранни туристи.

„Точно когато наваля снегът, започнаха записванията и имаше записани доста групи. Няколко групи испански и френски туристи се отказаха и си тръгнаха. Когато обявиха извънредното положение, те тъкмо бяха пристигнали. Дадоха им възможност в рамките на 24 часа да напуснат страната и да се приберат. Туроператорите им ги изтеглиха и организираха прибирането им много бързо. Въпреки всичко според мен това беше една от най-добрите мерки, които се предприеха в България“, коментира Гемков.

Той няма притеснение относно старта на новия сезон. Според него хората вече са разбрали, че спазването на мерките е за тяхната сигурност и безопасност. Мъжът сподели, че наблюденията му от последните две седмици, откакто разрешиха разходките, са, че хората са дисциплинирани и сами спазват дистанция. Той допълни още, че планинарите по принцип са дисциплинирани и знаят, че трябва да спазват някои правила. Дистанцията също е сред заложените норми в планинарството, което може би се отразява при сегашната ситуация.

По отношение намаляването на ДДС-то, което се очаква да бъде въведено още от тази година, Гемков сподели, че това ще бъде добре за туристическия бранш, който е най-потърпевш от пандемията. Тази мярка ще позволи да се запазят досегашните цени в бранша.

Българският туристически съюз също започна подготовка за рестарт на дейността на обектите си. Два дни преди отпадане на извънредното положение оттам излязоха с препоръки към дружествата и лицата, които стопанисват обектите към БТС. Те трябва да изготвят и предоставят до утре вътрешни правила за противодействие на разпространение на инфекцията, възникнала с Covid-19, както и предприетия ред на организация за предстоящо възстановяване на работен режим. Те трябва да определят и човек, който да отговаря за изпълнението на нормативните разпоредби и вътрешни правила за работа. Препоръките включват мерки за защита на работниците, посетителите и доставчиците. Вътрешните правила трябва да са съобразени със Закона за извънредното положение и заповедите на МЗ и МТ, и с тях трябва да се съобразяват всички. От БТС посочват, че влизането в техен обект в условията на Covid-19 е личен избор и лична отговорност на всеки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене