В Гоце Делчев връчиха литературната награда „Людмил Стоянов“

Община Гоце Делчев и Съюза на българските писатели връчиха днес националната литературна награда „Акад. Людмил Стоянов – 2021 г.“ на поета и публицист Петър Андасаров. На церемонията присъстваха кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник-кметът Валери Сарандев, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, издателят Иван Гранитски, творци от района.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов връчи на Петър Андасаров плакет, а кметът на Гоце Делчев го удостои с почетния знак на града.
Националната награда „Людмил Стоянов“ е учредена от Съюза на българските писатели и община Гоце Делчев през 2006 година по инициатива на тогавашния председател на СБЖ Александър Ангелов. Наградата е на името на известния български писател академик Людмил Стоянов и с нея се удостояват местни автори за цялостното им творчество. Носители на тази престижна награда през годините са били Валентин Караманчев, Никола Радев, Георги Гавалюгов, Иван Марков.

След кратко прекъсване, традицията за връчване на наградата е възстановена и с нея бе удостоен Петър Андасаров, който е родом от Елешница. Той е автор на 27 книги с поезия, публицистика и стихове за деца. Стиховете му са преведени на руски, беларуски, чешки, полски, унгарски, немски, френски, английски, испански, монголски, китайски, японски, арабски и на езика дари. Носител е на множество литературни награди.

По време на церемонията издателят Иван Гранитски обяви, че за библиотеките на територията на читалищата в община Гоце Делчев са доставени като дарение повече от 300 книги от издателство „Захари Стоянов“ на различна тематика, както и книги от личната библиотека на покойния поет и писател Любомир Левчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене