В Дебрен, Хвостяне и Дъбница на 60% сме осигурили вода, но остават проблемите в Гърмен, Огняново, Марчево и Балдево.

Само по 2-3 часа тече вода в гърменски села, ВиК опитва да поправи скъсания водопровод

Екипи на ВиК-Благоевград полагат огромни усилия и работят денонощно да осигурят алтернативно водоподаване за няколко гърменски села. Преди дни се скъса главният водопровод над река Места, който остави на сухо седем села – Балдево, Огняново, Марчево, Гърмен, Дебрен, Дъбница и Хростяне.

„Вече успяваме за по 2-3 часа да подадем вода в населените места, в които нямаше вода. В Дебрен, Хвостяне и Дъбница на 60% сме осигурили вода, но остават проблемите в Гърмен, Огняново, Марчево и Балдево. Правим пробиви по стари водопроводи, за да подаваме вода, но се появяват аварии, те създават проблеми. До края на утрешния ден ще има схема за частично водоснадяване на населените места с вода”, сподели днес кметът на Гърмен – Феим Иса.

Местни фирми снабдиха населението с минерална вода. Тя бе раздадена от служителите на Общината на жителите. Сега се очакват нови количества от държавния резерв, за да се доставят на населението.

Хората обаче искат изцяло да се възстанови водоподаването. Защото само 2-3 часа не са достатъчни за задоволяване на нуждите на семействата с вода.

„Подадохме подробен разчет в Министерския съвет, който ще се разгледа утре. Не сме правили точна сума на щетите, трябват проекти първо, описани са всички щети. Ще дойдат представители и от Комисията за бедствия и аварии, за да направят оглед.  Благодаря на представителите на холдинга и на ВиК, че са тук и правят всичко възможно за решаването на проблема”, каза още Феим Иса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене