ВНИМАНИЕ! Планинският спасител от Дупница Б. Джокин: Туристите да не навлизат в алпийската част на Рила, снегът на хижа „Ив. Вазов” е 2 м, има опасност от лавини

Планинският спасител от ПСС – Дупница Божидар Джокин предупреждава любителите на планината да внимават, защото има опасност от лавини, и съветва: “Не е желателно туристи да се изкачват в алпийската част на Рила. Има опасност от лавини, снежната покривка на х. “Иван Вазов” е над 2 м”.

Репортер на “Струма” го попита къде има условия за туризъм в планината. Ето какво заяви той:

“На х. “Рилски езера” снежната покривка е над метър. Във вторник бях там. Имаше много скиори, които се наслаждаваха и се пързаляха по пистата, която е почистена частично. Опитахме се с колеги да пробием път до х. “Скакавица” в натрупалия над 1 м сняг, но не успяхме. Снегът е много и е труднопроходимо. Не е добре за разходки от туристи, но ако все пак решат да излязат в планината, трябва да са добре екипирани, с топли дрехи, котки на краката, да си носят топли напитки…

Не е желателно да се ходи по места с надморска височина над 2000 м. На х. “Иван Вазов”, която е в този диапазон, снежната покривка е 2 м. Снегът не е утъпкан и има опасност от лавини. Времето е мъгливо и се очаква такова да бъде и през почивните дни. Често туристи се заблуждават в мъглата, не знаят къде се намират и се губят. Апелирам към планинарите да си плащат застраховка, която за седмица струва колкото две кафета – 4,00 лв., за да спестят, ако се наложи да търсят помощ от ПСС, и да плащат по 1000 лв. най-малко”, заяви Б. Джокин.

На въпрос на “Струма” има ли случаи туристи да не са платили разноските при акция на ПСС за спасяването им, Б. Джокин отговори: “Българите си плащат, но чужденците почти не плащат. В планината преминават много туристи от чужбина. Прави ми впечатление, че от няколко години идват много евреи от Израел в Рила. Идват цели групи. Във вторник, когато бях на х. “Рилски езера”, имаше група израелци, сред тях и малки деца, облечени неподходящо за зимни условия в планината, но се настаниха веднага в хижата.

От началото на годината сме излизали 14 пъти на спасителни акции високо в планината, търсили сме изгубени туристи, оказвали сме помощ на пострадали туристи със счупени крайници… но това ни е работата и призванието”, заключи Б. Джокин.

От спасителите в ПСС – Дупница само двама са на заплата, останалите работят на добра воля при спасителни операции.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене