Отпускат средства за възстановяване на щетите от наводненията

Ще бъдат отпуснати средства за възстановяване на щетите от наводненията от последните дни. Това съобщи началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Борисова.

„Тази сутрин се проведе среща в Министерския съвет с областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград. Приети са отчети за мерките и действията за възстановяване и подпомагане на пострадалите граждани. Решено е и как да се процедира занапред. За пръв път първо вместо да се действа и после да се плаща, ще се въведе нов модел. Областните управители бяха инструктирани, заедно с компетентните министерства в спешен порядък да се представят доклади за необходимите дейности с разчетени цени. До края на седмицата да се прецени какви са щетите и да бъдат отпуснати средства за възстановяване и изграждане на срутените мостове“, посочи Бориславова.

Някои от областните управители са представили на премиера Петков първоначални изчисления и цифри.

„Заради новия модел, който се опитваме да въведем те ще трябва да допълнят докладите си. Така, че нямаме пълната сума. Искаме да имаме пълната информация за количествено-стойностни сметки и единични цени преди да започне работата. Управителите ще трябва да представят своите сметки на експертите, да бъдат обсъдени с компетентните органи и тогава да бъдат отпуснати парите“, обясни Лена Бориславова.

По думите й има решение да се търси отговорност на лицата, които са правили рехабилитация на съоръженията през последните две години и въпреки ремонтите се е стигнало до инцидентите през последните дни.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене