Присъственият учебен процес е възобновен във всичките 119 училища в Пиринско

Нито един от тестваните вчера близо 24 хиляди ученици в Пиринско не е с положителен резултат за коронавурис. Добрата новина съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.

Както е известно, съгласно разпоредбите на МЗ и насоките на МОН тестването на учениците бе въведено като мярка за осигуряване на безопасна среда в училищата и условие за възстановяване на присъственото обучение. След малките ученици /1-4 клас/ от миналата седмица в класните стаи се завърнаха и големите /5-12 клас/. При първото масово пробовземане, осъществено на 6.12., бяха засечени две положителни проби при над 20 000 тествани, а сега, с началото на новата седмица, всички резултати са отрицателни.

Началникът на РУО коментира, че се е увеличил броят на родителите, изразили съгласие, респективно подали декларации, децата им да бъдат тествани, за да учат присъствено. Така например училища в Разлог и Конарско са поискали допълнителни тестове над предварително заявените и такива ще им бъдат осигурени от резерва на РУО.

При стартиране на процедурата две училища – в Смолево и Бел камен, продължиха обучението в електронна среда от разстояние, тъй като нямаше 50-процентно съгласие на родителите за тестване.

„Сега присъственият учебен процес е възобновен във всичките 119 училища на територията на област Благоевград”, каза Ивайло Златанов.

По отношение на бедственото положение, обявено в някои общини заради пороите и нанесените щети, шефът на Регионалното управление на образованието коментира, че има проблемни ситуации в община Гърмен. Първоначално е нямало вода в 5 населени места, съответно училища. На по-късен етап е възстановено водоподаването в Гърмен и Дебрен, а в Дъбница и Хвостяне се ползват резорвоари, като уверението е, че наличните количества са достатъчни да покрият нуждите на училищата. Вода няма единствено в училището в Огняново.

По този повод Ив. Златанов и кметът на община Гърмен Феим Иса са провели разговор. Двамата са се обединили около мнението, че е по-добре в училището на децата да бъде осигурена бутилирана вода, отколкото да се преминава към онлайн обучение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене