Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ, в ексклузивно интервю специално за югозападния таблоид: Противниците ми ги е страх от мен, защото не могат да извадят нищо срещу фактите за успешната ми работа

Цветанов

Едно интервю на Веселин СТАМЕНОВ 

–                      Г-н Цветанов, това са вторите избори, при които от устата на ва­шите опоненти не спи­рат да се чуват думи като „затвор, „осъден“, „прокуратура“ и все свързани с вашето име. Не плащате ли прекалено висо­ка цена в личен план, зара­ди партийната кауза ГЕРБ? Моля ви, разкрийте ни какво преживяхте през последната една година в качеството си на зам.-председател на пар­тия ГЕРБ и част от опозици­ята?

–                      В политиката не трябва да се отдава прекалено го­лямо значение на личните преживявания и на емоци­ите. Когато човек има ясни принципи, идеи и кауза, това му дава увереност да преминава през трудностите и да продължава напред. Разбира се, лепенето на тези неприятни етикети върху името ми донесе много неприятни усещания на семейството и близките ми, но те в нито един момент не се усъм­ниха в правотата на действията ми и през цялото време стояха плътно зад мен. Моята съвест е чиста, във всичко съм се ръководил от принципа на вър­ховенство на закона и това ми дава увереност да про­дължавам да се боря за кау­зата ГЕРБ.

– На прага сме на най-съд­боносните парламентарни избори за последните де­сет години. Този път целта на ГЕРБ видимо е не само да бъде първа политическа сила, но и да има сериоз­но мнозинство в парламента, за да може да направи самостоятелно правителство. Ще успеете ли да постигнете това и как?

– Уверен съм, че ще успеем да постигнем мнозинство от поне 121 депутати, защото за избирателите стана ясно, че аферата „Костинброд“ беше едно активно мероприятие на БСП и една тяхна подопечна телевизия. Сега спра­ведливостта трябва да въз­тържествува и да постигнем онази убедителна победа, която щяхме да постигнем още на 12 май 2013 г., ако не беше този компромат. Както винаги, ще проведем пози­тивна и аргументирана кам­пания, която ще се стремим да бъде състезание меж­ду програми, а не сблъсък на компромати. Към това смесе стремили във всички из­борни кампании до сега и ви­наги ни е носело успех.

– Един от всепризнатите проблеми на българската по­литика – това е пасивността на голяма част от българ­ските избиратели. Като ръ­ководител на предизборния щаб, имате ли нови идеи за привличането им на ваша страна?

– Основна цел за ГЕРБ при всяка кампания е да сти­мулираме активността на избирателите. Българ­ските граждани трябва да отидат до урните с ясното съзнание, че от техния вот зависи не само качеството на техния живот през следващите 4 години, но и бъдещето на де­цата им. Отговорност на всички политици е да работим за по-ви­сока избирателна ак­тивност. Това може да стане единствено с по­зитивни послания и ко­ректен тон. Затова при­зовавам всички наши опоненти да спазваме добрия тон и да се състезаваме с аргументи, а не с компромати.

– Както всяка една партия, убеден съм, че и пар­тия ГЕРБ не е застрахована от наличието на „Троянски коне“ в членската маса и в ръководствата по места. Предвиждате ли сериозна битка с такива хора, които са в партията не да устояват целите й, а да се облагоде­телстват лично?

– Ръководството на ГЕРБ никога не е толерирало поведение на нашите предста­вители във властта, което да противоречи на законността, морала и принципите на партията. Доказа­ли сме, че се разде­ляме с всеки, който с поведението си урон­ва престижа на ГЕРБ.

Разбира се, на първо място е личната отговорност на кандидатите за депута­ти. При техния избор сме се водили основно от експертността им, за да може да участват пълноценно в за­конодателната дейност в На­родното събрание.

– Голяма част от вашите политически опоненти из­питват неистов страх и видим ужас, спомене ли се евентуалното ваше участие в следващия кабинет. Ще ни дадете ли вашата глед­на точка защо? На какво се дължи този страх?

– За работата си като ми­нистър на вътрешните рабо­ти получих висока от нашите евроатлантически партньо­ри. През този период разби­хме групата за отвличанията Наглите, групата за поръчковите убийства Килърите, заловихме тоновете наркоти­ци, проведохме съвместно с италианските ни колеги опе­рацията срещу бандата на Брендо и много други. Благо­дарение на тези успехи в бор­бата срещу организираната престъпност, станах почетен член на асоциацията на кара­бинерите на Италия, получих и най-голямата награда на испанското министерство на вътрешните работи за заслу­ги за съвместната ни работа. Получих и висока оценка за работата ми като вътрешен министър и вицепремиер от бившия федерален минис­тър на Германия Ханс Петер Фридрих. Може би точно от тези успехи и тези положи­телни оценки за работата ми се страхуват нашите поли­тически противници, защото срещу тези факти, те нямат никакви аргументи.

– Думата „коалиция“ чуж­да ли е за ръководството на партия ГЕРБ и по-спе­циално на нейния зам.-председател Цве­тан Цветанов?

– Не, думата „коалиция“не е чужда мен, но мо­ето разби­ране е, че коалиции трябва да се правят само на ^ принципна основа, с ясно по­ети ангажименти и разписани условия. Коалиция нямаше да бъде мръзна дума в бъл­гарската политика, ако БСП и ДПС не бяха участвали на два пъти през последните Ю години в безпринципни коалиции помежду си, уп­равлявани не прозрачно, а задкулисно. Сами разбира­те, че такъв тип коалиция е недопустима в представите на българските граждани и напълно естествено ние не бихме участвали в такъв тип политическо съглашател­ство.

ПП ГЕРБ е заявила ясно, че ще участваме в разговори за управлението на страната едва след като избирателите се произнесат на изборите, и ще го направим прозрачно, пред медиите и пред всич­ки български граждани.

– По моему, сегашни­ят ви партиен предизборен слоган – „Ста­билна Бълга­рия – време е“ – е най-силни­ят и най-емо­ционален. Какви ще саза първите стъпки за реализирането му, върне ли се ГЕРБ на власт?

– Слоганът ни щее ясен призив ^ към българските граждани, че е време да изберат if този управлен­ски екип, който щ доказа, че може да задържи България финансово, ико­номически политически стабилна по време на най-теж­ката световна фи­нансова криза от поне 40 години на­сам. По време науправлението на ГЕРБ, в Бъл­гария бяха инвес­тирани над 20 мили­арда лева по ли­ния на евро- пей- ската солидарност. През 2009 година заварихме държава, на която Европейската ко­мисия беше спряла всички еврофондове. Спомняте си, че само за няколко месеца тогава успяхме да убедим Брюк­сел, че администрацията в София вече ще спазва стриктно европейските пра­вила и благодарение на това финансирането за страната ни беше възобновено. Сега се намираме в сходна ситу­ация, като тази през първатаполовина на 2009 г., но за съ­жаление сега положение­то е още по-тежко. Затова избирателите трябва да знаят, че има само един екип, който има експертността и най-вече опита да изведе държавата от кризата и това е екипът на нашия лидер Бойко Борисов и ГЕРБ. За съжа­ление, съдбата ни е не да надграждаме успехите на предходните правител­ства, а да възраждаме държавата след разру­хата, която оставят БСП и ДПС след всяко свое управление.

–                      За основните ви поли­тически опоненти – БСП, ДПС и Атака – една от най-големите болки бяха т. нар. политически на­значения. Да очакваме ли от ГЕРБ подобна вълна от истерия, върне ли се наче­ло на властта?

–                      Спомняте си, че БСП, ДПС и Атака проведоха ис­тинска чистка в държав­ната администрация през последните 16 месеца. Навсякъде в страната бяха правени поголовни уволне­ния на кадри от всички нива, само за това, че са работили в съответните ведомства по време на управлението на ГЕРБ. Много от тези хора дори не бяха назначени по време на нашето управле­ние, а ги бяхме заварили на работните им места и никой не е оказвал натиск върху тях да напускат, защото сме разглеждали работата им единствено от гледна точка на техните качества. Въпре­ки това вълната на реванши­зъм на Тройната коалиция отнесе хиляди стойност-

ни кадри, а на тяхно място бяха поставени хора, верни до партийните централи на БСП, ДПС и Атака, които в го­лямата си част не притежа­ват експертност за заетите постове. Ако ГЕРБ се върне в управлението на Бълга­рия, ние няма да повтаряме реваншизма от последната една година, но ще предпри­емем необходимите дейст­вия, за да върнем експертността и професионализма в държавната администрация, защото без тези качества ще бъде невъзможно държав­ните ведомства да изпълня­ват успешно служебните си задължения.

–                      Един личен въпрос – за какво никога не бихте прос­тили в политиката?

–                      В политиката, както и в живота като цяло, отмъще­нието не води до нищо до­бро. Затова всичко негатив­но, което съм преживял, го оставям на съвестта на оне­зи, които се опитаха да ме очернят и да изградят един нереален негативен образ за мен в обществото.

–                      Давате това интервю в самото начало на предиз­борната кампания. Какви са ва­шите очак­вания за това как ще преми­не тя като цяло? А какво да очак­ваме от вас самият?

– Както при всяка предизборна кампания, така и сега възнамерявам да обиколя възможно най-много насе­лени места и да се срещна с максимално много хора, за да се запозная с техните про­блеми, с техните виждания и да им представя програмата за управление, която партия ГЕРБ предлага. На послед­ната предизборна кампания за евроизборите, които се проведоха през май, изми­нах над 15 000 километра из страната, очакванията ми сега са тази цифра да бъде не по-малка. Колкото до кам­панията като цяло, за съжа­ление опитът ми показва, че не мога да очаквам позитив­но поведение от всички наши опоненти и вероятно отново ще има много компромати, но нека да оставим на хората да отсеят житото от плявата и да преценят кой им предла­га истинско решение на про­блемите и кой се опитва да ги манипулира чрез използ­ване на компромати.

–                      Какво е вашето посла­ние, в качеството си на един успял български политик, към нашите читатели и из­бирателите?

–                      Пожелавам на всички Ваши читатели много здра­ве, лично щастие и нека да бъдат активни и винаги да правят своя информиран избор. Топ ПРЕСА

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене