Депутат с който да се гордееш! Шефът на депутатите от ПП Андрей Гюров е в лигата “Лъвско сърце”, бил е топбанкер във Виена

За по-малко от 13 часа той преплува 3 км в морето, кара колело 116 км из Странджа и накрая бяга 21 км в планината

 

Шефът на групата на “Продължаваме промяната” е избира да преподава на студенти и се връща у нас

Представяте ли си колко издръжлив трябва да е човек, за да може за по-малко от 13 часа да преплува 3 км в морето, да кара колело 116 км из Странджа и накрая да пробяга 21 км в планината? Това не е изпитание само за физическите сили, но и за волята на човек. И

не са много тези, които успяват без професионална подготовка

Андрей Гюров обаче го прави вече две години. Той е един от 200-те участници в международния ултра крос триатлон “Лъвско сърце”. И не само участва, но успява да се вмести в състезателното време. “Това е най-интересният ми ден през годината. Не гоня победа, правя го заради преживяването. Поради липсата на време за подготовка съм си разпределил силите така, че да мога да мина през цялото трасе и да го завърша”, разказва Гюров.

Гюров по време на триатлона

Гюров по време на триатлона

Той е едно от новите лица, влезли в политиката с “Продължаваме промяната”. Направи го също така екстремно, както в триатлона – прие да е кандидат за депутат, веднага се хвърли в предизборната кампания, а още в първия му ден в 47-ото НС бе избран за председател на най-голямата група. За човек, който досега е бил само наблюдател на политическите процеси, това е предизвикателство и голяма отговорност. Защото именно на него ще се падне тежестта да крепи бъдещото правителство, осигурявайки му стабилно парламентарно мнозинство. Той обаче има опит. Като дългогодишен преподавател знае, че най-добрите решения се намират в диалог, независимо дали става въпрос за студенти, или за колеги.

Гюров е роден през 1975 г. в Гоце Делчев в семейство на инженери. Има по-голям брат, който е архитект. Като малки двамата прекарвали летата си в Гоце Делчев и Огняново, където живеели родителите на майка му. Често ставали по тъмно, за да берат или нижат тютюн. А след това хуквали с братовчедите си към реката да ловят риба. Когато Андрей бил в пети клас, семейството се преместило да живее в Благоевград. Като ученик негова страст били точните науки, ходел на всички състезания по математика, но в крайна сметка избрал езиковата гимназия с английски.

След завършването си учил 2 г. икономика в Софийския университет. Там се запознал със съпругата си Станислава, с която са заедно от първи курс. Дошла тежката Виденова зима през 1997 г. “В ситуация, в която заплатите на родителите ми бяха под 10 долара на месец, реших, че най-добрият начин да се издържам самостоятелно и да взема образованието, което искам, е да замина за САЩ”, спомня си Гюров. Кандидатствал, приели го, събрал документите за виза, но имало проблем с финансирането. Тогава у него проговорил бъдещият икономист – взел заем от 300 долара, с който

заминал на лятна бригада в Англия да бере ягоди

Там успял да спести достатъчно, за да си върне заема и да плати първия си семестър по икономика в университета “Труман” в Мисури, САЩ. Още с пристигането си там започнал работа – първо в библиотеката на университета, после и като охрана. А лятото се хващал да работи по строежи, за да изкара пари за таксата за следващите семестри. “Няма срамна работа, всички българи, които учехме в САЩ, съчетавахме лекциите с работа и въпреки всичко бяхме първенци в класовете си”, разказва Гюров.

Първите си стъпки в банковата кариера направил в Чикаго – една година бил кредитен анализатор в Харис банк. Предложили му да остане в банката и да получи зелена карта, но вече бил приет с пълна стипендия да прави докторантура във Виена. Паралелно с ученето там започнал работа и в една от големите банки на Австрия – занимавал се с управление на кредитния риск на ниво портфейл. Съпругата му работела в Обединения виенски институт към МВФ.

Когато през 2005 г. Гюров взел докторската си диплома, просто я прибрал и “забравил” за нея – кариерата му се развивала в друга посока. В банката започнал от експерт по оценяване на риска, ръководил екип по разработване на рейтингови системи и се издигнал до началник-отдел на управление на кредитния риск и контрол.

Докато един ден направил стъпка, с която изненадал мнозина. “Реших, че искам да правя това, което би ми донесло истинско удовлетворение – да преподавам”, разказва той.

Шефовете му в австрийската банка били шокирани,

защото първоначално заподозрели, че отива да работи за по-добро възнаграждение при конкурент. А той искал да развива академична дейност. Бил приет като главен асистент по финанси в университета във Виена, но се появила възможност да преподава в Американския университет в България и решил да се впусне.

Семейство Гюрови - Андрей, Станислава, Александър и Владимир, много обича да е сред природата и да прави преходи. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ НА ГЮРОВ

Семейство Гюрови – Андрей, Станислава, Александър и Владимир, много обича да е сред природата и да прави преходи. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ НА ГЮРОВ

Така, след 7 години живот във Виена, през 2009 г. Андрей и съпругата му се прибират в България. Но и днес той редовно се връща във Виена, където от 2016 г. преподава капиталови пазари в Университета за приложни науки към Търговската камара на Австрия.

Вече 11 г. е част от екипа на АУБ. Води курсове първо по икономика, а впоследствие по финанси – инвестиции, управление на портфейли, риск. Съпругата му е зам.-директор на Института по английски език на АУБ.

Признава, че не си е представял, че може да е част от политическия живот, не е бил член на партия. Но един ден в началото на септември

получава обаждане от Кирил Петков с

покана да се включи в листите на ПП

Двамата не се познавали, но Гюров бил препоръчан от свои студенти. “Винаги съм имал активна гражданска позиция, миналата година бяхме с приятели цяло лято на протестите – и в Росенец, и на жълтите павета”, разказва той. И след провала на двата предходни парламента видял в ПП шанс нещо да се промени наистина. Предложението да е кандидат за депутат обаче го изненадало и му трябвали няколко дни да помисли и да го обсъди с най-близките си. В крайна сметка семейният съвет решил, че е време да поеме отговорност и да направи нещо за страната, за да е тя по-добро място за живеене на децата.

Със съпругата му имат двама синове – 17-годишния Александър и Владимир, на 13 г. Те са ученици в Математическата гимназия в Благоевград. Не са политически ангажирани, но проявяват интерес към новото поприще на баща си и го подкрепят напълно.

Спортът е в сърцата на цялото семейство. Момчетата играят баскетбол, а съпругата му е сертифициран фитнес инструктор, макар това да ѝ е само хоби. Андрей се занимава с почти всички видове спорт, за които намира свободно време – плува, играе футбол, тенис, голф, баскетбол.

С приятел в планината

С приятел в планината

Имат приятелска компания, с която редовно правят преходи из планината, обиколили са Пирин, Рила, Стара планина. Преди няколко години Гюров

изкачил и Монблан – при това за един ден,

а не за 3, както се прави обикновено за аклиматизация, защото имали само един прозорец заради лошо време – при -20°С и с вятър.

Гюров ще разделя времето си между Благоевград, където остава семейството му, и София, където е избрал жилище с удобен градски транспорт. Екопроблемите са ми много на сърце и смятам, че трябва да се дава личен пример, ако искаме да живеем в чист град, обяснява той. Свикнал е още от годините във Виена да се движи с метро и автобус, там колата му дори хващала паяжини и ставала атракция за приятелите му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене