Сензация! 17-годишен българин е световен шампион по щанги

Тийнейджърът отвя батковците с аванс от 7 кг

17-годишният Карлос Насар донесе първа световна титла от 14 години за България във вдигането на тежести. Той триумфира в кат. 81 кг на световното първенство в Ташкент (Узб), а последният ни шампион беше Иван Стоицов. Насар, който при дебюта си при мъжете през пролетта донесе и сребро от европейското в Москва, грабна златото с двубой 374 кг.

Това е със 7 кг повече от втория – иранеца Алиабади, и на 11 кг пред Мартин Робу (Мол), който грабна бронза.

Карлос започна последен опитите си в изхвърлянето с успех на 163 кг, а после с лекота счупи световния рекорд за юноши със 166 кг. След това
малко не му достигна, за да подобри с 1 кг и световния рекорд за младежи със 169 кг, като не успя на тази тежест. Това му отреди сребро в движението, на 2 кг от лидера Мартин Робу.

В изтласкването обаче щангистът от Червен бряг, чийто баща е ливанец, бе безапелационен. Карлос започна директно от 200 кг. за медал и респект на съперниците, и то след като повечето от тях вече бяха приключили със състезанието си.

След това българинът изтласка 205 кг за златото и световен юношески рекорд в двубоя и накрая 208 кг за световни рекорди за юноши, младежи и мъже в изтласкването. Така Насар завърши надпреварата със злато в двубоя и на изтласкване и сребро на изхвърляне.

В сряда Васил Маринов ще вдига в кат. 102 кг, а в четвъртък е ред на европейския вицешампион и пети от игрите в Токио Христо Христов (109).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене