ВСЛЕДСТВИЕ НА ОБИЛНИТЕ ВАЛЕЖИ И СНЕГОТОПЕНЕТО! Струма на 2 см от преливане в Перник, река Главеш наводни къщи в Негованци

Изключително пълноводни са реките в Пернишко заради падналите обилни валежи и снеготопенето. За малко не е излязла от коритото си река Струма в пернишкия квартал „Църква“, където в най-критичното място са оставали едва 2 см до преливане. Сериозно било и положението в Батановци. Там реката е излязла и е наводнила няколко къщи.

Излязлата от коритото си река Главеш е наводнила десетина къщи в радомирското село Негованци, съобщи кметският наместник Емил Йорданов. По думите му водата е навлязла до 20 см в къщите в 6.30 ч. вчера рано сутринта. В по-късните часова водата се е отдръпнала, няма бедстващи хора.

Над 50 сигнала пък са подадени към ВиК – Перник за запушена канализация. Екипите на дружеството от сутринта са на крак, на част от местата проблемът вече е решен.

От Хидрогеоложкия институт на БАН пък съобщават, че от сутрешните часове на 10.12. в резултат на валежи и снеготопене се очакват значителни повишения на речните нива в Западнобеломорския басейн, към който спадат и водоемите в Пернишко. От следобедните часове на 10 декември до обедните часове на 11-и речните нива в басейна временно ще се понижават. От обедните часове на 11-и и през нощта на 11-и срещу 12 декември в резултат на валежи се очакват нови значителни повишения на речните нива. Възможни са локални разливи в долните части от водосбора на р. Места и в средните и долните части от водосбора на р. Струма. От ВиК уточниха, че язовир „Студена“ не се изпуска.

И на фона на пълноводието на реките във високата част на Радомир и в село Стефаново няма вода. Причината е авария в електропреносната мрежа в селото, заради което не работят помпените съоръжения на ПС „Сиреняците“, съобщават от ВиК.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене