Защо Томов 2.5 години нарочно не вкара водата в басейна и Общината загуби над 200 000 лева? Защо не си събираше задълженията от Ковачки?

МОШЕНИЦИ!? Кой е крал толкова много вода? Колко е платил на Общината? Защо кмета Томов го е прикривал?

ШОК! БОМБА! СКАНДАЛ! В ироничният тон на Злата Ризова, бившата ПР- ка на Румен Томов – най – проваленият кмет на община Благоевград управлявал някога ще започнем серия от разкрития, които ще покажат нагли кражби. Миналата седмица се оказа че с 3-4 литра в секунда се е увеличил дебитът на минералната вода, влизаща в резервоара на находището във Владишкото в Благоевград след строителни дейности, приключили преди около 2 седмици. 12 литра в секунда показва водомерът, монтиран от общината преди дни след ремонт на част от съоръжението.
По разпореждане на Басейнова дирекция кметът Илко Стоянов възложи в началото на октомври на общинската фирма „Биострой“ да извърши строително- ремонтни дейности в находището на минерална вода във Владишкото, като по предписание е изравнено нивото на тръбите на всички ползватели и са монтирани водомери на входа и изхода на резервоара. Ремонтът струваше на общината 65 139, 80 лв. без ДДС.„Колко литра в секунда са влизали преди в резервоара не можем да кажем с точност, може би са били около 6 до 9“, предположи зам. кметът по строителството инж. Христо Дюлгеров и допълни: „Това, което се води по документи е, че дебитът трябва да е 13 л/сек. В момента го засякохме на 12 л/сек, но след ремонта водното количество при всички случаи се увеличи, защото подменихме тръбата, която беше изцяло корозирала. Може да е имало и други течове или връзвания, да е изтичала към Аквапарка, защото и натам прекъснахме връзки. Единият разходомер за банята беше „изпържен“ и не отчиташе, затова не знаем какво количество минерална вода е ползвана от концесионера до момента. Ползвателите плащат изразходваното водно количество на база на решението на ОбС за разрешен дебит и реално консумирано количество. Но ако на годишна база са ти разрешени например 30 000 кубика, а надхвърлиш това количество, освен че си плащаш изхарчената допълнително вода, подлежиш и на санкция от Басейнова дирекция до 10 000 лв., защото следва отново през ОбС да увеличиш дебита, който ползваш“, каза инж. Дюлгеров.
В момента за ползване на минерална вода от находището във Владишкото има издадени 3 разрешителни: на общината 4 л/сек за закрития басейн, на хотел „Езерец“ 1,09 л/сек и на „Кристо 2008“ ООД за хигиенната баня – 0,5 л/сек , който от няколко месеца има разрешение от ОбС да ползва 1,5 л/сек, но новото количество още не е одобрено от Басейнова дирекция.
„Свободни в това находище са около 5 л/сек, които имаме идея да вкараме в Аквапарка, както е известно, той отново е общински след прекратяване на концесията“, каза инж. Дюлгеров и допълни, че проф. Ганчо Димитров от УАСГ е ангажиран от общината да даде препоръки за вариантите за оптимално ползване на минералната вода от Владишкото.
Това остана като наследтво от управлението "Томов"!

Това остана като наследство от управлението „Томов“!

„Имаме идея да подменим водопровода и от тръбните кладенци до събирателната шахта и да направим нов резервоар извън Владишкото, тъй като сегашният вече е амортизиран. Тогава предполагам, че ще се събере описаният в документите дебит от 13 л/сек.“, разкри зам. кметът на Благоевград.

„Дойде време да благодаря на кмета за това, че си върши съвестно работата, което му е задължение. Близо три години различни хора правеха публично внушения, че водопроводът за минерална вода е изграден едва ли не само за хотел „Езерец“ и е изгоден само за мен. Сега само за 10-15 дни кметът Илко Стоянов и екипът му опровергаха категорично това, като пуснаха водата в плувния басейн“, заяви собственикът на хотел „Езерец” и бивш общински съветник Румен Калайджиев и обясни: „Сега се доказват моите предварителни изчисления, че с икономиите от ползването на минералната вода за басейна разходите за изграждане на водопровода ще се изплатят за не повече от 4 г. Мисля, че това ще стане и по-бързо. По информацията, която имам, икономията е около 6000-8000 лв. на месец, със сигурност за година спестените пари от ток за отопление ще са над 100 000 лв. Молех се на екскмета Томов да пусне минералната вода към басейна, защо не го направи не мога да си обясня. Монтирането на водомери и колектори на резервоара за минерална вода във Владишкото бе втората стъпка, за която кметът Илко Стоянов заслужава адмирации на благоевградчани. Първите данни за влизащата вода в резервоара бе за 14 л/сек.! В момента реалното ползване на минерална вода от закрития басейн и хотел „Езерец“ заедно не надхвърля 3 л/сек., а десетки пъти подаването на вода спира със смешното обяснение, че нямало достатъчно дебит. Излиза, че концесионерът на хигиенната баня „Кристо 2008“ ООД е ползвал цялото останало количество. Това означава, че община Благоевград е загубила стотици хиляди лева от нерегламентирано ползване на минерална вода от „Кристо 2008“ ООД години наред. Цената, която плащаме на общината, е 50 ст./куб.м , а 63ст./куб.м. Без ДДС плащаме на ВиК. Депозирал съм множество жалби до всички контролни институции и от трибуната на ОбС заявих, че поне 150 000 лв. трябва да влизат в общинската хазна от концесионера на банята и поне 170 000 лв. във „ВиК“. Имам протоколи на Басейнова дирекция, от които се вижда, че водомерът на банята отчита 14 000 куб.м изразходвана вода за 2 г. и 1 месец, а реално това количество в банята се изразходва за 15 дни. Сега с монтиране на водомерите това вече няма как да продължава. Срещу мен имаше депозирани жалби в прокуратурата заради договора за изграждане на водопровода за минерална вода. Аз платих 51% от цената на тръбопровода, а общината останалите 49, ако го бях направил сам, щеше да ми излесе поне със 150 000 лв. по-евтино и нямаше да имам разправии. Умишлено настоях тръбопроводът да е общ, за да направя нещо значимо за града. А бившият кмет Томов ме даде на съд, че договорът уж не бил изгоден за общината и да върна към 110 000 лв. Ако ще се развали договорът обаче, аз ще си искам от общината моето вложение. Да не говорим, че в партньорския ни договор с общината е записано, че при проблеми и належащ ремонт отново аз поемам 51% от разходите, въпреки че водопроводът от първия ден на пускането му в експлоатация е изцяло общински”, каза Калайджиев.
„ От тези факти, произлизат следните въпроси: Кой е крал толкова много вода? Колко е платил на Общината? Защо кмета Томов го е прикривал? Защо Томов 2.5 години нарочно не вкара водата в басейна и Общината загуби над 200 000 лева? Защо не си събираше задълженията от Ковачки? Топ Преса тръгва по следите на тези отговори. Следете ни редовно, за да се уверите, че бяхме прави спрямо недакърната политика на жалкия но видимо алчен полукмет.
Защо общински съвет при Томов също подкрепяше кражбите? С какво ги стимулира Ковачки, това да се случва?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене