„Коч холдинг” иска да налее десетки милиони за огромен соларен парк край Дъбница и Хвостяне

Една от най-мощните турски компании – „Коч холдинг”, проявява сериозен интерес към изграждането на огромен соларен парк в землищата на гърменските села Дъбница и Хвостяне. Представители на дружеството се провели преди време среща с кмета на община Гърмен Феим Иса. На нея те са били категорични, че са готови да направят инвестиция за десетки милиони евро в района на Дъбница и Хвостяне, където има достатъчно общински земи, върху които да построят соларни панели. Пратеници на една от най-силните икономически турски фирми са направили обход на терена, където смятат да инвестират в изграждането на слънчева електроцентрала, която да използва фотоволтаични клетки за произвеждане на електричество.

Жителите на село Хвостяне обаче са притеснени да не загубят общинските земи, които използват за земеделие и животновъдство. Ловните дружинки пък ловуват в същия район, където турската компания иска да построи своя фотоволтаичен парк.

Очаква се представители на „Коч холдинг” да пристигнат отново в община Гърмен, за да се срещнат с хората не само в Хвостяне, но и в Дъбница. На срещите те ще трябва да защитят своето инвестиционно намерение и да убедят местните жители, че тази инвестиция не застрашава по никакъв начин препитанието им, а ще гарантира изпълнението и на редица социални проекти, както и развитието на общината. От фирмата са уверили общинския кмет, че ще помагат и за различни инфраструктурни проекти, ако построят соларния парк край Дъбница и Хвостяне.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене