Д-р Дафина Тачова: Ще се ваксинирам през 6 месеца, това е най-сигурната защита

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пиринско д-р Дафина Тачова възнамерява да си прави ваксини срещу Ковид-19 на всеки 6 месеца за по-голяма защита.

„Направих си трета, бустерна доза след ваксинирането. След 20 дни си поставих и противогрипна ваксина. Човешкият организъм е способен да понесе 1 милиард пъти повече имунен товар, отколкото този, който има във ваксините. Това са резултати от научни изследвания, които ги има в учебниците по медицина. Ваксините са премахнали едрата шарка през 1980 г., от която са умирали над 5 милиона души годишно. Случаите на дифтерия са намалели 80 пъти след ваксинация – от около 55 000 на 688 души. Детският паралич е бил причина за масови епидемии през XIX и XX век, но след въвеждане на ваксинацията случаите от стотици хиляди годишно са снижени до около 1000 в целия свят. Само масовата имунизация може да изличи полиомиелита от лицето на земята. Докато все още има случаи на детски паралич в света, рискът от заболяване съществува. Между 2003 и 2005 г. в 25 държави, в които полиомиелитът е бил изличен, той отново се е появил сред неваксинирано население. Понастоящем епидемични взривове има в Индия, Пакистан, Афганистан и Нигерия.

След въвеждане на масова ваксинация срещу пневмококови заболявания (вкл. пневмококови менингит, пневмония и сепсис) сред новородените в САЩ само за 6 г. инвазивните пневмококови заболявания при малките деца са намалели 80 пъти.

Това са неоспорими факти за ваксините, които давам като пример на моите пациенти, които се колебаят дали да се имунизират срещу коронавируса. В момента четвъртата вълна е утихнала и случаите на зараза намаляват. За съжаление обаче намалява и интересът към имунизация. Ваксините, които сега се правят, са основно бустерни. Правят си ги интелигентни хора, които са информирани и загрижени за своето здраве и на техните близки. Всеки момент очакваме да чуем резултатите от епидемиологичното изследване на съмнителни проби на Националния център по заразни и паразитни болести за това дали новият вариант „Омикрон” е в България. Едва ли ще ни се размине и пета вълта, а ваксините спасяват живот! Затова възнамерявам да си правя имунизация през 6 месеца”, категорична е д-р Тачова.

Тя добави, че на същото мнение е нейният съпруг д-р Анатоли Тачов, както и колегите от нейната групова практика, които също са с три дози ваксини.

„Само така ще сме по-спокойни, тъй като работата ни е рискова. Сега при всяка хрема или кашлица си правим изследвания с PCR тестове за Ковид-19. Оказва се, че са респираторни вируси и аденовируси, които са типични за сезона”, добави д-р Тачова, която днес ще участва като делегат на 73-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз, който се провежда в Пловдив. В дневния ред е предвидено предоставяне на отчет за финансовото изпълнение на бюджета до 30.11.2021 г. и приемане на проектобюджет за 2022 г. Също така ще бъдат обсъдени и гласувани параметрите за анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности 2020-2022 г., част от първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност и болнична медицинска помощ. Участниците в лекарския събор ще делегират права на 10-имата представители от УС на БЛС за подписване или неподписване на анекса.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене