Честита 16-та годишнина от отварянето на КПП „ИЛИНДЕН – ЕКСОХИ! УНИКАЛНИ СНИМКИ

Вчера 9 декември се навършиха точто 16 години от една много важна дата за бъдещето и развитието на неврокопският регион. 

Официално е отворен граничният контролно-пропускателен пункт Илинден – Ексохи (на гръцки: Συνοριακή Διόδος Εξοχή – Ιλινδεν), наречен и ГКПП Гоце Делчев – Драма е разположен на българско-гръцката граница близо до пиринските села Илинден (до 1951 Либяхово) от българската страна на границата и отвъд нея с. Възмен (прекръстено в 1927 г. на Екзохи).

През 1995 година е подписано българо-гръцко междуправителствено споразумение за изграждане и откриване на нови три гранични контролно-пропускателни пункта: Гоце Делчев – Драма (Илинден – Ексохи, действащ), Рудозем – Ксанти (пътят от българска страна е готов от 2010 г., но от гръцка до 2013 г. все още не е завършен и Кърджали – Гюмюрджина на стария път през Маказа (пунктът е напълно готов през 2012 година, но тежко срутване прекъсва пътя от гръцка страна). Пунктът при с. Илинден е открит официално на 9 декември 2005 година в присъствието на българския президент Георги Първанов, и гръцкия президент Каролос Папуляс, официален госте  и кметът на град Гоце Делчев Владимир Москов, който има огромен принос за реализирането на проекта.  Благословия дава покойният днес владика Натанаил, присъства целият политически елит от страната и региона. Строежът е финансиран от програмата ФАР и е на стойност 18 милиона евро (9 за пътна инфраструктура, 5 за граничния пункт и 4 за изграждането на тунел). Тунелът между българската и гръцката страна служи за мост за преминаване на дивите мечки над шосето, които стават причина за забавянето на проекта.

На самия пункт има нови сгради за митницата, граничната полиция, ветеринарния контрол, събиране на такси и издаване на разрешителни. Самият КПП струва 5 млн. евро, пак платени от ФАР.Строителството на пътя към пункта приключи през 2003 г., а на самия пункт – през 2002 г. Заради популацията и придвижването на кафявите мечки, които са защитен вид, допълнително бе изграден граничен тунел. Той е с дължина 447 м, като българската част е 147 м, а подходният път до тунела от ГКПП „Илинден“ е с дължина 420 м.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене