ОМО „Илинден“ пак напъва за регистрация, съдът е категоричен – у нас няма македонско малцинство

Направен е пореден опит да бъде регистрирана Обединена македонска организация „Илинден“. Агенцията по вписванията обаче е дала отказ, а окръжният съд в Благоевград е потвърдил отказа.

На 16 ноември в Агенцията по вписванията са подадени документи на сдружение с нестопанска цел ОМО „Илинден“ от председателя на УС Д. П., като са представени протокол от учредително събрание, подписан от шестима учредители, Устав, образци от подписите и свидетелства за съдимост на лицата. Длъжностното лице по регистрацията към Агенцията е установило, че в три точки от Устава се вменяват задължения на държавата, което е недопустимо и сдружението не може да бъде вписано. Този отказ е обжалван в съда.

Македонистите твърдят, че Агенцията по вписванията имала дискриминационни съображения и отказът бил основан на етническа принадлежност на учредителите и целите на сдружението – защита на правата на македонците в България.

Съдът е установил, че в устава на сдружението по точки са посочени седем цели, които са свързани със защита правата на македонско малцинство. Един от въпросите, които поставят визираните цели е има ли македонско малцинство в България и признат ли е от Република България македонски национален идентитет, за да се приеме, че тези цели не застрашават националната и обществена сигурност.

„Съдът намира, че правото на сдружаване е неотменимо човешко право, но не и когато застрашава обществения ред в държавата“, категоричен е съдът. В някои от точките в устава има и неясно формулирани цели, които подлежат на двузначно тълкуване, допълват магистратите и потвърждават отказа за вписване на сдружението в Търговския регистър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене