Заради по-високите цени на ток и горива: Коледната трапеза с десет лева по-скъпа

С9-10 лева по-скъпо ще ни излязат продуктите за трапезата на Бъдни вечер и Коледа тази година спрямо миналата. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пред „Телеграф“. Той уточни, че такава е ситуацията към момента. До празниците обаче е възможно да има ново увеличение на част от храните. В момента за покупката на 27 стоки, необходими за приготвяне на ястията около празниците, ще са ни необходими 85 лева, а миналата година по това време тези продукти са ни стрували 76 лева, посочи Иванов. Според него, основната причина за увеличението на цените на хранителните продукти са ръстът на разходите за горива и еленергия.

Най-значителен ръст има при цената на зелето, което е поскъпнало с над 70% и в момента то се продава по 1,20-1,50 лева за кило. Цената на олиото на едро се е повишила на годишна база с 38 на сто, а тази на захарта с 20%. Въпреки богатата зърнена реколта през тази година брашното продължава да се вдига и то вече се продава за 1,07 лева за кило на едро, което е с 15% по-скъпо спрямо миналата година.

Основните хранителни продукти, необходими за Бъдни вечер, са зелеви листа, ориз, боб, брашно, тиква, захар и по желание сушени плодове за приготвяне на ошав и туршия за мезе.

В търговската мрежа буркан зелеви листа в момента е около 4 лева, а оризът върви от 3,40 до над 5 лева за кило. При боба също има леко повишение, но то се дължи и на лоша реколта, коментира Иванов. Цената на килограм български фасул е 6 лева. Брашното на дребно се продава за 1,60 лева за кило, а захарта гони 2 лева за кило. За приготвянето на десерта, а именно баница с тиква или така наречения тиквеник, ще са необходими тиква, кори за баница, орехи и захар. Увеличение има при всички необходими продукти. В момента тиквите се продават по лев за кило, при 50 ст. миналата година. Има и обелена и нарязана, но цената й е 2-3 лева за пакет от 1 килограм. Корите за баница, ако не ги приготвяте сами, пък излизат с 50 ст. по-скъпо тази Коледа. В момента те струват 2,40 лева за пакет от 400 гр. Бутилка олио пък струва между 3 и 4,50 лева в зависимост от марката.

За почитателите на туршията кварталните магазини за плодове и зеленчуци продават царска с мед по 12-15 лева за кило. Суровата е между 6 и 8 лева. Така за трапезата за Бъдни вечер сметката ще е около 30 лева само за основните съставки. Коледната, ако не залагаме много на сирена, месни мезета, а я изкараме на свински пържоли и ябълки, ще ни излезе колкото миналата година. Причината е, че цената на свинското и ябълките са на същите нива от 2020 г., обясни Иванов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене