Кръгът „Капитал“ с поредна фалшива новина за Пеевски

Днес сайтът на Прокопиев „Дневник“ надмина себе си и избълва такъв фалшификат, на който би завидял и бащата на фалшивите новини у нас Арман Бабикян

Не минава и ден без фабриката за фалшиви новини на олигарха Иво Прокопиев да сътвори инсинуация по адрес на Делян Пеевски.

Страхът, че депутатът от ДПС се върна в политиката и от трибуната на Народното събрание ще разобличава задкулисните обвързаности на разградския бизнесмен с бяла якичка и ролята му за налагането на санкциите по „Магнитски“, стимулира неимоверно кръга „Капитал“.

Изчерпването обаче на темите, по които може да се създаде манипулация за Пеевски, доведе до там, че днес сайтът на Прокопиев „Дневник“ надмина себе си и избълва такъв фалшификат, на който би завидял и бащата на фалшивите новини у нас Арман Бабикян.

Според гръмкото заглавие в „Дневник“, санкционираните българи по „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков били попаднали едва ли не поименно, като пример в първата Стратегия на САЩ за борба с корупцията.

Преглед на документа, който е на английски, обаче показва, че имена на конкретни лица или фирми изобщо не фигурират там. Така че нито Пеевски, нито който и да било от санкционираните българи или притежаваните от тях търговски дружества, никога не е „даван за пример“ за каквото и да било.

Действително, в тази тази стратегия, която е принципна, са набелязани поредица от мерки, за ограничаване на корупцията, които според правителството на САЩ ще бъдат адекватни. По-специално са посочени пет стъпки: модернизиране, координиране и осигуряване на ресурси за борба с корупцията, ограничаване на незаконното финансиране, подвеждане под отговорност от корумпираните лица, запазване и укрепване на антикорупционната архитектура, както и подобряване на дипломатическата ангажираност.

Налагането на санкциите по „Магнитски“ е посочено единствено общо, в контекста на това, че следва да бъдат координираните междуведомствените действия.

Отделно от това, тези санкции в момента се обжалват по реда на американските закони, като единствено при това обжалване може да се установи доколко същите са обективни, или по-скоро са плод на доносите на кръга „Капитал“ до американската администрация.

След фалшивото заглавие, в текста на статията в „Дневник“ се признава с половин уста, че всъщност в документа от САЩ „имената, сред които тези на Делян Пеевски и Васил Божков не са посочени“. Което естествено няма да попречи до часове цялата машина за манипулации на кръга „Капитал“ да заработи на пълни обороти. И класическият фейк да бъде разпространен във всички присъдружни негови издания като „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов Стояна Георгиева, „Фрогнюз“ на агента на ДС Огнян Стефанов, както и в сайтовете под контрола на укриващият се в Сърбия беглец от правосъдието Цветан Василев.

С подобни манипулации обаче се постига обратен ефект, защото нито лъжите, нито постоянното спрягане на името на Пеевски, могат да заблудят обществото за истинския генезис на корупцията в България, достигнал висоти именно по времето, когато олигарсите като Прокопиев натрупаха стотици милиони по време на престъпната приватизация.

И които олигарси сега, чрез прокситата си в политиката, готвят саморазправа с неудобните им конкуренти или с държавните органи като прокуратурата и КПКОНПИ, потърсили им отговорност за ограбването на българския народ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене