Новата банкнота от 10 € се въвежда във всички държави от еврозоната

10euro_front_HR_europa

10euro_back_HR_europa

Новата банкнота от 10 € влезе в обращение на 23 септември 2014 г. Другите банкноти от серията ще бъдат въведени постепенно в течение на няколко години, във възходящ ред. Купюрният строеж остава непроменен: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € и 500 €.  ЕЦБ и националните централни банки от Евросистемата провеждат информационна кампания за серия „Европа“, която включва специален уебсайт. Кампанията има за цел да помогне на хората да разпознават новите банкноти и техните защитни елементи. През април 2013 г. Евросистемата разпрати информационни материали за новата серия и по-специално за банкнотата от 5 € до боравещите с пари в брой на професионална основа в над 3 милиона банки и магазини в еврозоната. Същото ще бъде направено за новата банкнота от 10 € през 2014 г. Освен това информационната кампания за новите 10 € ще включва програма на Евросистемата за партньорство, която да помогне на производителите и доставчиците на оборудване за банкноти от една страна и на техните клиенти и потребители от друга страна да се подготвят за въвеждането на новите банкноти. Много са преимуществата на участието като партньор преди емитирането на новите 10 €. Новите евробанкноти включват усъвършенствани защитни елементи, които отразяват последните постижения в областта на банкнотната технология и сигурност. Новите защитни елементи на серия „Европа“ се откриват лесно върху банкнотите, отразяват актуалните постижения на технологията за възпроизвеждане на изображения и осигуряват предпазването на банкнотите от фалшифициране.

Защитни елементи на новата банкнота от 10 €

10euro_security_front

1. Портретен воден знак

РАЗГЛЕДАЙТЕ банкнотата срещу светлина. Ще видите полутоново изображение с портрет на Европа, номиналната стойност на банкнотата и прозорец.

2. Портретна холограма

НАКЛОНЕТЕ банкнотата. На сребристата ивица се появява портрет на Европа – същият като във водния знак. Ивицата съдържа също изображение на прозорец и номиналната стойност на банкнотата.

3. Смарагдовозелено число

НАКЛОНЕТЕ банкнотата. На блестящото число се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина. Освен това цветът на числото се променя от смарагдовозелен в тъмносин.

4. Релефен печат

ПИПНЕТЕ банкнотата. На лицевата страна в левия и десния край има поредица от къси релефни линии. Основното изображение, надписите и голямото число, съответстващо на номиналната стойност, също се усещат като по-плътни.

5. Осигурителна нишка

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене