Декларация по повод европейския план за борба с инсултите беше подписана в Министерството на здравеопазването

Декларация по повод европейския план за борба с инсултите беше подписана днес, 8 декември, в Министерството на здравеопазването. На срещата присъстваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, специалисти в областта на неврологията, неврохирургията, образната диагностика, кардиологията,  неправителствени организации. По думите на д-р Томов през следващите 10 години в Европа случаите на инсулт ще се повишат с 25%, особено сред населението над 60-годишна възраст. „С подписването на тази декларация всеки един от нас се ангажира да работи за намаляване на инсултите в страната с 10%. От особено значение са превенцията, профилактиката и представянето на широката общественост на проблемите на хората, претърпели инсулт“, подчерта д-р Томов. От месец август работна група към Министерството на здравеопазването, в която участват различни експерти, в това число невролози, неврохирурзи, както и представители на неправителствени организации и др., работи по създаването на Национален план за борба с инсулта, каза д-р Томов. „Инсултът е втора причина по смъртност в света и трета по инвалидизация. Всяка година в България над 80 хил. души се разболяват от мозъчно-съдови болести, 40 хил. от които са с прояви на инсулт“, посочи заместник-министърът.

 

Според Световната здравна организация 1 от 4 души е застрашен от инсулт. „За първи път от много време назад Министерството на здравеопазването се ангажира да направи програма за профилактика и лечение на инсулта във всичките му фази. Това е много важно, имайки предвид че България е на едно от първите места по смъртност от инсулт“, подчерта акад. Иван Миланов, председател на Дружеството по неврология.

По време на срещата беше представена инициативата FAST Heroes 112. Националният координатор Елица Хадживълчева обясни, че това е  здравна програма, насочена към деца на възраст между 6 и 9 г. и техните семейства. „В рамките на 5 учебни часа децата се запознават със симптомите на инсулта и как да потърсят спешна помощ на телефон 112. Над 350 деца вече са обучени“, съобщи Елица Хадживълчева. У нас FAST Heroes 112 стартира тази година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене