МЗ: С 10% да се намалят случаите на мозъчен инсулт у нас

С 10% да се намалят случаите на мозъчен инсулт у нас. Това си поставиха за цел от Министерството на здравеопазването на днешната конференция, на която бе подписана декларация за изпълнение на европейския план за борба с инсулта.

Освен това бе представена и инициативата – игра FAST Heroes 112 или Бързи герои 112, целяща да научи децата от най-ранна възраст да разпознават и сигнализират за симптоми на инсулт.

„За съжаление България е на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от мозъчен инсулт. През август група от експерти разработи национален план за борба с инсулта. Целта е да се покрият всички стъпки – от превенцията, през профилактиката и лечението“, каза заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов.

Целта в дългосрочен план, освен да се намалят с 10% случаите на инсулт, е да се създаде и работеща система, която да обгрижва пациента във всички етапи на заболяването.

„За първи път от много години Министерството на здравеопазването се ангажира да направи програма за профилактика и лечение на инсулта във всичките фази на болестта. За съжаление България е на първо място по заболеваемост и смъртност. От Българското дружество по неврология положихме много усилия да въведем масово лечение по метода на тромболиза, „нова“ методология за България, но прилагаща се от 20 години на Запад“, каза неврологът акад. Иван Миланов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене