На връх Никулден! Кметът инж. М. Чимев и шефът на Ротари Клуб Николай Златарски стартираха благотворителен базар „Дупнишка шевица“

Председателят на Ротари клуб – Дупница Николай Златарски и кметът инж. Методи Чимев стартираха благотворителен базар, посветен на тазгодишната си Коледна кампания на културно-историческото наследство от Дупнишкия край. За старта на кампанията Ротари клуб – Дупница изработи продукти с изображения на дупнишката шевица – тениски и кърпи.

„Всеки може да стане част от благородната кауза като закупи подарък за Коледа с прекрасни орнаменти на шевицата. Ще ги откриете в Исторически музей – Дупница (ул. „Велико Търново“2; бивш Юндом, втори етаж) и на други места в града. Като част от кампанията може да придобиете и Албум „Дупнишка шевица – образци и схеми“

За целта, в партньорство с Общинска администрация и Историческия музей на Дупница насочват вниманието си към посланията, които ни носят артефактите от миналото. „Спази, опази, съхрани артефакти – е мотото на инициативата.“ обясни Николай Златарски, който почерпи общинарите по повод имения си ден днес.

„Образците, съхранили се и достигнали до нас, ни разказват история, чрез тях проглеждаме в миналото си. Подредените експонати в музейните витрини реконструират един различен свят – света на нашите предци. Всеки един малък детайл „говори“, дава познание, от което се
учим и което трябва да предадем на поколенията след нас. Затова дарителската кампания, която обявяваме, е насочена към спасението и съхранението на артефакти от миналото на нашия
край.“- уточни бизнесменът Николай Златарски.

„Инициативата е вдъхновяваща. Честит имен ден на всички, който носят името на светеца. Насочваме поглед към образци от историята и изкуството, които са типични за нас – дупничани, които ни представят пред другите и са уникални, характерни само за нас.
Още от началото на ХХ век вниманието на специалистите етнографи е
привлечено от дупнишката шевица – специфична и оригинална по своя
стил, създадена точно тук в малък регион в полите на Рила. Наречена е в
науката дупнишка по мястото, където е сътворена.“- каза кметът инж. Методи Чимев.

„Дупнишката шевица е призната за едно от върховите постижения в българското народно везбено изкуство. Тя е един уникален идентификационен код за нас дупничани, с който да се гордеем, но и който трябва да съхраним и пренесем във времето.“- добави Николай Златарски, които е председател на Ротари клуб в Дупница. Той дари първата шевица на връх имения си ден днес, Никулден.

„Наистина, много назад във времето дупнишката шевица е забравена и до нас са достигнали много малко образци. Във фонда на Исторически музей са съхранени само три оригинала на части от ръкав и две ошвици /нагръдници/. Точно това ни кара да бъдем още по-бдителни и всяка следа за намерен оригинал да ни мотивира за действие.
По следите сме на такъв артефакт. Това е и причината да започнем набиране на средства за откупуването му!“- каза директорът на Историческия музей Анелия Геренска.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене