Хлябът поскъпна с половин лев

Цената на хляба се е повишила с близо 50 стотинки за два месеца. Последното поскъпване в Благоевград е от миналата седмица, където някои видове хляб струват със 70 стотинки повече в магазина, съобщи БНТ.

Повишението на цената на хляба и хлебните изделия в Благоевград е плавно, но е значително според клиентите. Производителите обясняват високата цена с повишението на суровините, необходими за хлебопроизводството.

Новата реколта пшеница е почти 2 пъти по-скъпа

от миналогодишната, а електричеството, което е необходимо за производството на брашното, както и на самия хляб, също много се е повишило. Според хлебопроизводители може да се очаква хлябът да поскъпне още до няколко седмици. Най-драстично е увеличението в цената на пълнозърнестия хляб, който е и доста търсен. Той вече струва 2,40 лв. за 600 грама, за сравнение миналата седмица е бил на цена от 1,70 лв.

Справка на „Монитор“ в сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че брашното тип „500“ на едро в края на миналата седмица е било с цели 10 стотинки по-скъпо, отколкото по-същото време на миналата година и вече цената му достигнала 1,15 лв. за килограм. Голямо значение за поскъпването на хляба има и

бумът в цената на електроенергията за бизнеса

на природния газ и на течните горива. Те обаче са причина и за поскъпването на всички храни. За последните 6 седмици всички бакалски стоки, зеленчуци и плодове поскъпват безспирно. Сред рекордьорите по поскъпване на годишна база са кашкавалът „Витоша“ и слънчогледовото олио. Средната цена на млечния продукт на едро вече е стабилно над 12 кинта за кило и в петък тя достигна 12,42 лв., или с почти лев и половина над нивото от същото време на миналата година. Растителната мазнина пък е поскъпнала на тържищата с 95 ст. за литър от 2,64 лв. на 3,59 лв. Не по-назад е и обикновеното краве сирене, за същото време е добавило към борсовата си цена 72 стотинки и скача от 7,15 лв. на 7,87 лв. за кило на едро. Почти с толкова –

от 3,84 на 4,55 лв./кг поскъпват и пилешките кренвирши

които са алтернативата на качественото месо за много от домакинствата. Лещата, също смятана за предпочитана храна за бедните, е поскъпнала на едро с цели 86 ст. – от 2,43 на 3,29 лв. за килограм, а цената на зрелия фасул по борсите отиде нагоре с 15 ст. до 4,02 лв./кг.

При оранжерийните домати пък е отчетено поевтиняване от почти половин лев на едро от 2,52 на 2,04 лв. за кило. Доматите от внос обаче поскъпват с 22 ст. до 2,02 лв./кг. Оранжерийните краставици обаче стават все по-недостъпни на пазара, като за година цената им на едро скача с почти цял лев – от 2,91 до 3,15 лв./кг, сочат още данните на ДКСБТ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене