Ясни са четири имена в новото правителство

Четири имена от номинираните за новия кабинет вече са ясни. Това са Кирил Петков, който ще бъде предложен за министър-председател, Асен Василев, който ще вземе Министерството на финансите и служебните министри – Бойко Рашков и проф. Николай Денков, които ще останат на сегашните си позиции, ако проектокабинетът бъде приет от Народното събрание. Това стана ясно от думите на съпредседателя на мандатоносителя “Продължаваме промяната” пред БНР.

От партията смятат, че имат подходящи експерти и за икономическото министерство, но Петков не пожела да коментира останалите имена, които се обсъждат за бъдещия кабинет, като уточни, че с четирите партии, с които се водят коалиционни преговори, ще говорят за конкретни личности, чак след подписването на коалиционното споразумение с приоритетите на мнозинството. Заради това Петков уточни, че пълният списък с лицата, които ще заемат министерски постове, ще стане ясен до края на тази или в началото на следващата седмица. Другият лидер на ПП пък Асен Василев допълни, че

постовете ще са пропорционални

на база вота, получен от партиите. Все още никой не е получил официална покана да бъде част от проектокабинета.

Петков и Василев разкриха, че всяка от формациите в бъдещото управление може да има свой вицепремиер – това означава, че в новия кабинет ще има най-малко четирима. Най-вероятно вицепремиерът от ПП ще бъде Асен Василев.

До този момент четирите партии – ПП, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” нямат разногласия по отношение на това коя политическа сила за кое ведомство ще бъде номинирана. “Начинът на разговори беше много ясен. Говорим си по телефона, срещаме се поотделно. Ние ходим при тях – срещали сме се, освен с лидера на социалистите Корнелия Нинова, и със Слави Трифонов, Тошко Йорданов, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. Не сме имали никаква криза в комуникацията”, подчерта бившият икономически министър.

От неговите думи стана ясно още, че шефовете на различните ведомства ще избират сами своите екипи. Кирил Петков подчерта, че ако той самият не бил дошъл със собствен екип в икономическото ведомство, е нямало да бъде свършена толкова много работа. Високи изисквания ще има обаче към бъдещите министри. “Щом станат част от изпълнителната власт, стават министри на България, а не министри на партията.”, категоричен бе Петков. “От всеки един министър

ще се изисква да направи това,

за което сме се съгласили.

Той не е свободен да прави това, което иска и неговите действия трябва да бъдат в рамките на коалиционното споразумение, затова е важно да се чувства добре с екипа и те да са хора, на които да има доверие”, допълни той.

Изглежда “Продължаваме промяната” има и идеи за промени в структурата на Министерски съвет. “Една от тях е да има вицепремиер, който да е свързан със Зелената сделка. Всички европрограми в момента пък се одитират в една агенция. Изключение е една, която е в Министерство за земеделието. Идеята е и тя да мине към другите. Сега има 17 министерства, идеята е да са 1 или 2 повече, а някои от тях да се разделят. Едно бъдещо Министерство на електронното управление би дръпнало няколко структури от други министерства”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев. Не е ясно още дали ще има Министерство на държавните дружества”, обясни бившият финансов министър.

Освен министерските места, съпредседателят на ПП коментира и че коалиционните споразумения. Очаква се те да бъдат допълнени или частично променени, след което обсъдени на вътрешнопартийно ниво.

По думите на Даниел Лорер от ПП

споразумението е мащабно,

но засяга и най-належащите мерки. “Здравната битка започва тепърва, българското общество беше оставено да умира. Ще действаме с обяснителни мерки, обществото ни не е готово за задължителни мерки… В резултат на общо лошо здраве, на лоша болнична грижа и на един опасен вирус нашата смъртност е втора в света. Това е катастрофа за България. Министърът на здравеопазването трябва да е силен човек, да има емпатия. В тази посока имаме добри идеи“, допълни той. В документа са заложени мерки за подпомагане на българите през зимата в условията на повишени цени на тока и газта. „Поемането на дългове не е проблем за българската икономика. Ние сме по-богати отколкото си мислим, ако спрем кражбите и очевидното отклоняване на средства“, заяви Лорер. Той допълни, че българските регулатори не контролират дейностите в държавата както трябва и това е един от проблемите. Увери, че предстоят промени в ръководните състави.

Междувременно опозицията цял уикенд размишляваше дали ще даде своята подкрепа за правителство на мандатоносителя “Продължаваме промяната” и неговите коалиционни партньори – БСП, ИТН и ДБ.

“Време е да се поеме отговорност. Допускам, че може да гласуваме с „въздържал се”, не изключвам обаче и да го подкрепим. Ние ще бъдем конструктивна опозиция и не искаме да сме мрачни критикари”, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ в интервю за “Нова телевизия” тази събота. Ден по-късно обаче председателката на втората по сила парламентарната група – тази на ГЕРБ-СДС,

Десислава Атанасова отрече категорично

версията, че е възможна подкрепа на коалиционния проектокабинет на “Продължаваме промяната”. „И към този момент не знаем нищо за неговия бъдещ състав. Това е коалиция на ляволиберални партии, ние сме дясна партия и спазваме идеологията си години наред. Никога досега ГЕРБ не е управлявала с БСП и ДПС. Заклинанията, някои искаха дори да си татуират подобно заклинание, че никога няма да управляват нито с БСП, нито с ДПС, нито с ГЕРБ, се оказаха лъжа“, заяви народният представител.

Сигурен съм, че преди Коледа България ще има ново редовно правителство. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на НС и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

По думите му 90% от активистите на ДСБ са за подкрепа на правителство с мандата на „Продължаваме промяната“. Атанасов каза, че с Христо Иванов ще останат в парламента, където има нужда да се работи за възстановяване на авторитета на парламентаризма.

Започват консултациите при президента

Президентът Румен Радев започва провеждането на консултации с парламентарно представените партии и коалиции в 47-ото Народно събрание за съставянето на нов кабинет днес. Програмата за тях бе разпространена от прессекретариата на президента в петък, следобед – първият ден на новото Народно събрание. Те ще се проведат в рамките на два дни – 6 и 7 декември.

Те започват в 9.00 ч.утре, а първи на среща с държавния глава ще са представители на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, които са и най-голямата политическа сила в 47-ия парламент. След тях ще са ГЕРБ-СДС, следвани от ДПС и БСП.

Утре консултациите ще продължат с “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Възраждане”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене