Магазините за дрехи и обувки в Сандански хлопват кепенци заради липса на клиенти

Магазините за дрехи и обувки в Сандански хлопват кепенци заради липса на клиенти, отстъпват позиции на аптеки, каси на мобилни оператори, бързи кредити…

От 80 магазина на централната търговска улица “Македония” в Сандански едва 44 са запазили дейността си. Другите са преобразувани в аптеки, кафенета, каси на мобилни оператори, бързи кредити, застрахователни компании и т.н.

Търговията с дрехи и обувки в Сандански постепенно западна през последните години, а сега – в пандемията, вече е в колапс, с нулеви обороти. Тази седмица и магазинът за детски дрехи и обувки в търговския обект ГУМ в Сандански затвори, собственичката Теодора прибра стоката в чували, тъй като ГУМ бе отдаден на концесия.

Двамата концесионери Живко Захов и Борис Андонов дадоха гратисен период до месец април 2022 година на наемателите да ползват помещенията, след това ГУМ се затваря за ремонт.

Мария Стоянова, която от 20 години стопанисва магазин за спортни дрехи в Сандански, каза: „Такова чудо като това да нямам един лев оборот от началото на седмицата, не се е случвало. Месец декември преди години беше месецът, който ни изкарваше печалбата за половин година напред. В края на месец ноември сега едва събрах парите за наем, ток и осигуровки. Работя на загуба. Въртя парите от оборота и след като направя отчета в края на месеца, вместо да се радвам, на мен ми се плаче”, каза Мария, която се притеснява, че е дошло време, в което след 20 г. успешен бизнес в търговията ще трябва да си търси друга работа.

Търговците в Сандански напразно чакат клиенти…

Съседката й по магазин Василка Тодорова, която продава мъжки и дамски обувки, е на кантар в решението си дали да затвори магазина и да остави на склад стоката си за следващи, по-добри години. „От три дена един човек не е стъпил в магазина. Не съм платила наема за месец ноември, а вече сме декември месец. Преди две години магазините по търговската улица бяха пълни с местни и туристи от Гърция и Македония. Сега местните влизат в магазина само при необходимост, да купят подарък. Не се сърдя на хората, Сандански е малък град, ние се познаваме. Те ми споделят, че вече купуват само хранителни продукти. От вчера хлябът вече е на цена от 1.80 лв. и ги разбирам хората”.

Николай Ангелов, който е собственик на магазин за бутикови стоки, също се замисля дали да продължи с търговия, или да запише курсове за професионален шофьор и да стане тираджия. „От 15 години наемам помещение на търговската улица в Сандански, но досега такъв срив в продажбите не е имало. По цял ден стоим пред магазините. Купихме си масички и столове, за да споделяме с колегите в съседство тъгата си от липсата на клиенти. Сутринта ни започва с кафе и разговор кой какво е готвил за вечерта. Коментираме любимия филм, какво се е случило. Коментираме и малко политика. Към обяд си поръчваме нещо за ядене, а след това продължаваме със следобедното кафе и към 16.00 ч. се прибираме в магазина до приключване на работния ден. И така се повтарят дните ни през есенно-зимния сезон” каза Николай.

„Основната причина търговците в Сандански да затварят магазините са високите наемни цени, вариращи от 100 лева на квадратен метър на централната улица, и липсата на клиенти”, категоричен е Николай Ангелов.

В момента сериозни проблеми имат и всички търговци на второстепенните улици в Сандански – “Воден”,  „Стефан Стамболов” и бул. “Свобода”. На тези улици има над 30 търговски обекта, които също едва „кърпят” бюджета си.

На фона на тоталния срив на магазините за дрехи, обувки, чанти… се увеличават обектите за продажба на лекарства и медицински консумативи. На търговската улица „Македония” аптеките вече са 11, 8 са кафенетата, има 5 офиса на мобилни оператори, 4 обекта за плащане на такси и данъци…

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене