Николов: С огнеборците от инцидентите на „Струма”и Рояк работят психолози

 Две седмици след трагедията на магистрала „Струма” за първи път говори директорът на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – главен комисар Николай Николов. Коя е основната версия за фаталната катастрофа, но и какви са причините за пожара в дома за възрастни хора в село Рояк – вижте в интервюто на Марина Цекова по NOVA.

Измина тежка година – огън, жертви, горски пожари. Какво виждате вие, когато погледнете назад?

– Тежка година, да, тежка година. Белязана от сериозни пожари – Родопи, Рила, Краище. Тежки катастрофи, включително последната. Нашите момчета се справиха, представиха се добре. нещо повече – повече от 200 човешки живота бяха спасени от тях.

Вие споменахте тежка катастрофа на „Струма”, при която загинаха 45 души. Как и кога разбрахте, че това не е просто поредната катастрофа?

– Влизаме в много личен аспект, но така или иначе – малко след 2 ч. получих съобщението. Не повярвах на това, което чувам, така или иначе много тежка ситуация. Колегите обаче решително и без никакво забавяне се озоваха на място и работиха до последно. В момента с тях работят психолози, за да им окажем пълна подкрепа. Психолози работят и с хората, които участваха в гасенето на старческия дом в Рояк. И там ситуацията не беше добра. Стремим се да подкрепим нашите хора. За Рояк искам да изтъкна достойното поведение, за да не казвам героизъм, на четирите момчета, които незабавно се включиха в спасяването на хората.

Вие казахте, че със спасителите работят психолози. Те какво ви разказаха, какво видяха там?

– Това, което и аз видях, но нека да се ограничим – това са много лични неща. Всеки ги изживява. Да не ровим в техните чувства.

Когато с вашите хора работят психолози, имало ли е случаи, в които вашите хора не искат да продължат да работят заради травмата?

– Нашите психолози са професионалисти от най-високо ниво. При подобни случи оставят време на човека да обмисли нещата. Към момента на мен не ми е известно пожарникар, спасител, да е преминал през тежка ситуация и да се откаже. От началото, ако говорим и за пандемията – имаше стрес между нашите хора. Не е имало отказ някой да си свърши задълженията и това, което очакват от него хората.

Ако говорим още малко за този трагичен инцидент на АМ „Струма” – имате ли обяснение как е възможно един автобус да се възпламени толкова много?

– Това са моментите, които разчитат следствието да каже. Поради което ние сме предоставили най-добрите специалисти за пожаро-техническа експертиза.

Имате ли обаче ваше обяснение извън протокола какво е довело до този инцидент?

– При подобни ситуации предполагаемото на първо място е човешка грешка. Дали е бил болен, невнимателен, не мога да гарантирам.

Тези следи от огън, които се виждат на метри от автобуса, на какво биха могли да се дължат?

– Когато пристигнах там асфалтът беше залят с гориво, най-вероятно от това.

Има ли изискване, когато един автобус пътува на дълъг път, да има чукчета, пожарогасители. налични ли са били и използвани ли са били въобще?

– Аз лично видях едно чукче използвано до автобуса. Останалите са унищожени, не знам колко е имало. По отношение на това как трябва да е оборудван един автобус, камион, автомобил – има много тежки норми. Нещата са категорични, нещо повече – преди седмица мина ново предложение, което регламентира какъв точно пожарогасител да има. Такъв, който гаси с прах, друга течност, за какво превозно средство и колко е голямо това превозно средство и техния брой.

Знаете ли дали е използван пожарогасител при инцидента на „Струма”?

– Не зная. Не мога да кажа.

Към другия инцидент, който се случи преди тази трагедия – в с.Рояк.  На какво се дължи там смъртта на тези 9 души?

– Версията, по която се работи, е късо съединение в електрическата инсталация. Това са обекти, които са под наше внимание. Те се проверяват поне веднъж в годината, защото си даваме сметка, че при възрастните хора има трудно подвижни, някои се нуждаят от специални грижи и ние обръщаме специално внимание. Само тази година са проверени почти 800 такива домове. Нямаме констатирани тежки нарушения на противопожарните изисквания.

Имаше и други пожари в старчески домове – Благоевград, Пловдив. Можем ли да говорим за умисъл?

– Не, не бих казал. Предишният пожар пак беше във Варненско – затова направихме извънредните проверки. Ако при лицензирането на този дом е извикан пожарникар, компромис не може да има. Пътища за евакуация, рампите, обучение на персонала, какво се прави при пожар и земетресение.

Предстоят Коледни и Новогодишни празници, хората празнуват, каква е вашата подготовка и какви съвети бихте дали?

– И тази година нашите усилия са насочени към обезопасяване на храмовете или някъде, където можем да очакваме събирания на по-големи групи. Храмовете – там започнахме, разговаряме със свещениците, посрещайки гостите на храма да им кажат за опасностите – а те са свързани с паленето на свещи, оставянето без наблюдение. Косите на дамите са доста опасни. По отношение на туристическите обекти има няколко места в страната, където се очакват събирания. Това са пак обекти, които стоят на нашето внимание, но тук по-добрата ситуация за нас е пандемията. Тя по естествен начин ограничава събирането на много хора на едно място.

– По отношение на това какво трябва да правим, съвет не бих дал, но нещата са простички. На първо място предпазливост – самоувереността при работа с бенгалски огън и други пиротехнически средства играе лоша шега. На първо място трябва да запазим собствения си живот. Ако това, което виждаме пред нас е пожар – да избягаме. Ако можем да помогнем – да го направим и най-важното е да се обадим на 112. Ние ще се отзовем. Когато казвам отзовем – ние и в момента мога да ви кажа, че на всяка 10 минута в годината по един екип пожарникари се отзовава и си върши работата.

Как най-често се случват големите инциденти в дома, ако говорим за зимно, празнично време?

– Всяко голямо започва от малко. Малкото огънче може да стане голяма беля. Зимата като брой пожари, може би, не е повече от лятото, но е значителен и то най-вече в отдалечените население места, там, където има в експлоатация стари къщи. Моля, синове, дъщери, помогнете на вашите родители да си почистят комините, за да осигурим по-безопасни условия на тях.

Ако говорим за най-тежките инциденти зимно време – кои са те?

– Най-тежките инцидент зимно време са свързани с две неща – внезапни наводнения – следващата седмица имаме предупреждение, че се очакват опасни валежи. След което рязко сваляне на температурите и поледици. Това е от една страна – от друга са традиционно веднъж годината виелица, която затваря магистралата – за радост, нямам спомен да сме загубили човешки живот заради виелица и затворени магистрали.

Разполагате ли с достатъчно техника да отговорите на тези сигнали?

– Последните години се случиха добри неща при нас, защото успяхме да направим три много важни – обединихме усилията на две главни дирекции – „Гражданска защита” и „Пожарна безопасност и защита на населението”. Премахнахме дублиращи функции, намалихме администрацията, подобрихме реакцията и накрая като венец спестихме много пари на българския данъкоплатец. Успяхме да проведем модернизация, при която са инвестирани стотици милиони в техника оборудване, сгради, битови условия и това, което е най-важното, да подобрим обучението на нашите хора.

Имате ли нужда от кадри, техника?

– Измамно е да кажа – хората ми получават достатъчно пари, разполагам с достатъчно хора, всичко е наред. Не е така. По отношение на кадрите – ние сме дирекцията с най-малък брой. Това, което държавата е отпуснала за нас като число, е почти на 100% заето. Радваме се на голям интерес от млади хора, които искат да станат служители на Дирекцията. За едно място кандидатстват седем души. Имаме възможност от тях да изберем най-добрия. Все още не можем да решим на 100% въпроса с малките служби. Преди те бяха с общ състав от 3 до 5 човека. Сега там на дежурство са между 2-3 души или състав от 11-12 човека. Успяхме в големите градове да направим така, че хората да усещат сигурност. Този процес не сме го завършили, така че се надявам да успеем да осигурим финансови средства и да назначим още хора. Такова предложение съм направил до министъра на вътрешните работи – очаквам решение. Проблем е, че всичко е въпрос на пари.

Трябва ли пожарната да има собствен бюджет, да работи по-тясно с общините?

– Няма как да не се стремим да работим по-тясно с общините. Всяко едно бедствие започва от територията на една община и после се връща пак там. По отношение на това пожарната да е самостоятелно юридическо лице – не това е смисълът, смисълът е организацията, която включва и нас да бъде на самостоятелен първостепенен разпоредител с бюджет.

Как пандемията промени пожарната?

– Както промени всяка друга институция в България. Не успяхме да се опазим на 100%, но като че ли ни дисциплинира още повече. Впрочем – в пожарната чистачки нямаме – сами си чистим, сами си дезинфекцираме, сами си мием чиниите. Всичко, което трябва да се прави, си го правим сами. Направи ни по-дисциплинирани. Натовари ни допълнително. Нашите хора бяха ангажирани с подпомагане на РЗИ – доставка на хигиенни материали, лични предпазни средства, дезинфектанти, защото ние имаме ресурс. Имам освен хора – обучени за работа, и транспорт, водачи. Налице е организация и дисциплина, знаем какво трябва да се направи.

Вие сте начело на пожарната 10 години как се промени службата за това време?

– Успяхме да направим много добри неща – на първо място модернизацията, което е много видно. Почти на 80% от техниката, която е в пожарната, е чисто нова. Съоръженията са нови. Продължаваме да доставяме още. Оправихме битовите условия, а 40 пожарни са основно ремонтирани. Нашите хора получиха това, което заслужават. За да бъдат спокойни, трябва да работят в спокойна среда. Успяхме да повишим обучението на нашите хора. Благодаря ви колеги за това, което правите! А за мен лично – аз съм отдаден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене