СЗО изненада с новина за смъртността от Омикрон

Не са установени смъртни случаи при този COVID вариант, заявиха от Световната здравна организация

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на COVID-19 – „Oмикрон“, предаде АФП. Здравната организация събира доказателства за будещия опасения вариант, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му.

„Събираме всички доказателства и в хода на работата ще намерим много повече. Колкото повече държави продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта „Омикрон“, толкова повече случаи ще открием, повече информация и, надяваме се, че няма да има, но е възможно да има и смъртни случаи”, заяви говорителят на СЗО Омикрон.

Той също така призова хората да внимават за варианта „Делта“.

„Омикрон“ може да е във възход и да стигнем до момент, в който той да се превърне в доминиращ вариант, но към този момент доминиращият вариант си остава „Делта“, подчерта той.

От СЗО заявиха, че ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина на трансмисивността и тежестта на заболяването с щама „Омикрон“, както и да се прецени как ваксините, тестовете и лечението се справят с новия вариант.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене