С 15 къщи-контейнери с детски легла в тях англичани вадят с. Бачево от селската идилия, опазила се до момента от презастрояване с лъскави комплекси

Англичани започват инвестиции в разложкото с. Бачево, което до момента оставаше настрани от интереса на чужденците, локализиран главно в Разлог, Банско, с. Баня и Добринище. Регистрираното в София дружество „Артизан Дивелъпмънт“ ЕООД, управлявано от ДекланУайтблум, Скот Кенинг и Ейдриън Сакстън, стартира процедура по одобряване от българските институции на инвестиционното му намерение да вдигне 15 къщи тип контейнер с малка площ от 21 кв.м всяка, но с обособени в тях кухня с трепазария, спалня и сервизно помещение. Любопитно е, че в подадените документи изрично е записано, че спалните ще бъдат оборудвани с детски по размер легла, което предполага, че комплексът вероятно ще се предоставя на детски групи. Тъй като най-известната местна атракция е яздене в конната база, твърде вероятно е англичаните да вържат базата с практикуване на конния спорт.
Село Бачево, което е само на 8 км от Банско, до момента бе със статут на сравнително спокойно българско село в курортен ски район, с едва десетина къщи за гости, едната от които вила „Филип“, дори наскоро бе обявена за продажба срещу 780 000 евро. Докато в Банско и Разлог терените неизменно държат високи цени, напоследък в Бачево дори се наблюдаваше спад, като малкото предлагани парцели влязоха в диапазона от 30 лв. до 42 евро за квадратен метър. Най-високата цена в момента е за поземлен имот в рекреационната зона на селото с площ от 9 дка, който се предлага срещу 220 000 евро. Според обявата за него има изработен ПУП за група еднофамилни къщи, а освен продажба се предлага и опция за съвместна инвестиция със собственика на терена.
В с. Бачево хората са убедени, че тук къща има световноизвестната руска тенисистка Анна Курникова. Слухът бе пуснат преди десетина години от собственика на местната конна база Иван Наков, според когото тя дошла да поязди със своята приятелка Елена. Местните веднага решиха, че става въпрос за рускинята Елена Осина, която преди години си купила къща в тяхното село. Оттогава не се е появил нов слух за идване на Курникова в Бачево, но бачевци продължават да са убедени, че тя е една от тях и може би понякога идва тук от Маями, където семейството й се изсели, за да си почине от папараците.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене